Isprobajte jednostavan jesenji topli kolač s jabukama i cimetom — mekan, mirisan i gotov za manje od sat vremena.
vaj desert je savršen uz kafu ili čaj, a ono što je odlično jeste što je kolač fantastičan i sutradan čak je još sočniji!
Ako volite jači miris cimeta, u recept samo dodajte pola kašičice više.
Sastojci:
3 veće jabuke (najbolje kiselkaste)
2 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
100 ml jogurta
1 kesica vanilin šećera
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
prstohvat soli
po želji: orasi, grožđice ili malo karamel preliva
Priprema:
Jabuke ogulite, narendajte i ostavite da malo puste sok. U posebnoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok masa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i jogurt, pa sve dobro promiješajte.
U smjesu postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, cimetom i prstohvatom soli. Na kraju umiješajte narendane jabuke (i po želji orase ili grožđice).
Smjesu izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh (20×30 cm). Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte karamelom dok je još topao, piše Stvar ukusa.
Datum i vrijeme objave: 14.11.2025 – 20:38 sati





