Koh od griza je jedan od onih starih i provjerenih recepata koji bi se trebao naći u baš svakoj bilježnici s receptima. Ovaj klasičan i jako ukusan kolač od griza zaista je neodoljiv, te iznimno sočan. Sastoji se od prozračnog biskvita koji se topi u ustima, bogato natopljenog mlijekom. Uz to, sladak je taman koliko treba, piše Recepttura.
U osnovi je ovaj recept za koh od griza iznimno jednostavan. S jedne se strane radi od samo nekoliko osnovnih sastojaka, a s druge ima tako poseban i prepoznatljiv okus. Ono što ga čini jedinstvenim je činjenica da se radi po starinskom receptu bez brašna. Umjesto njega koristi se samo griz. On biskvitu daje vrlo prozračnu strukturu što je ključno kako bi koh upio dovoljno mlijeka.
Koh od griza
Sastojci
Biksvit:
- 6 jaja
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 90 g griza
- Korica od limuna
Preljev:
- 1 l mlijeka
- 30 g šećera
- 2 vanilin šećera
Upute
-
Prvo treba napraviti preljev da se mlijeko ohladi prije prelijevanja po kolaču.
-
U posudu na štednjaku uliti mlijeko, pa dodati šećer i vanilin šećer.
-
Zagrijavati uz miješanje do vrenja.
-
Kad mlijeko zakipi, maknuti ga s vatre i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.
-
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka (bjelanjke stavljati u veću posudu za miksanje).
-
U bjelanjke ubaciti šećer i vanilin šećer pa miksati najvećom brzinom u čvrsti snijeg.
-
Zatim dodavati jedan po jedan žumanjak i svaki put miksati, ovaj put najmanjom brzinom.
-
Na kraju u smjesu u više puta dodati griz i naribanu koricu limuna te pjenjačom sjediniti smjesu.
-
Protvan dimenzija 32×19 centimetara namastiti i posuti brašnom.
-
Prebaciti smjesu za biskvit u protvan, poravnati je i zagladiti.
-
Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.
-
Ispečeni kolač još vruć zalijevati kutlačom s ohlađenim mlijekom.
-
Kad se potroši cijelo mlijeko, kolač vratiti u vruću isključenu pećnicu još 15 minuta.
-
Kolač izvaditi iz pećnice i prvo ohladiti na sobnu temperaturu, a zatim staviti u frižider da se dobro ohladi preko noći.
Recepttura donosi i video recept za ovaj kolač:





