Nordijska dijeta postala je hit među slavnim ličnostima.
Istraživanja su pokazala da uz jelovnik Viking možete izgubiti dosta kilograma, sniziti krvni pritisak i biti zdraviji. Čak je i bolji od mediteranskog.
Tokom studije, oni koji su jeli lokalnu dansku hranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su jeli ćufte, pizzu i špagete. Danska prehrana uključuje puno voća, povrća i začinskog bilja, kao i puno ribe i malo drugog mesa. Najvažnije je jesti sezonsku hranu, pa je pečeni bakalar sa celerom savršen za večeru u proljeće, dok je pečena štuka sa kupusom prikladna večera ljeti.
Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu pronašli su inspiraciju za nordijsku ishranu u Nomi, lokalnom restoranu koji već 10 godina ohrabruje ljude da jedu sezonsku, lokalnu hranu.
U istraživanju je učestvovalo 180 gojaznih ljudi, koji su podijeljeni u dvije grupe i jeli su ono što im je rečeno šest mjeseci. Svim učesnicima je rečeno da jedu dok se ne osjećaju siti, da obrate pažnju na veličinu porcija i da ne broje kalorije.
68 ljudi slijedilo je “dansku dijetu”, dok je ostalih 112 slijedilo novu “nordijsku dijetu”. Oni na “nordijskoj dijeti” dobili su knjigu sa 180 recepata sa tri plana menija za svako godišnje doba, dok su oni na “danskoj dijeti” dobili knjigu sa 99 recepata bez jelovnika – jer sezonske varijacije nisu bile važne.
Nakon šest mjeseci pokazalo se da su oni koji su slijedili “nordijsku” dijetu izgubili u prosjeku 4,7 kilograma, dok su oni koji su jeli “dansku” dijetu izgubili 1,5 kilograma. Osim toga, “nordijska dijeta” je bila bolja i za krvni pritisak.

Ova dijeta se može primijeniti bilo gdje u svijetu. Začinsko bilje, bobičasto voće, pečurke, alge, integralne žitarice, kupus, povrće i krompir dostupni su svima. Veća količina ribe u ishrani smanjuje količinu mesa.
Glavni trik je da ćete jedući sezonsku i svježu hranu izbjegavati konzerviranu hranu sa zasićenim mastima i previše šećera.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Sep/255486/02.jpg





