Ajvar je jedan od omiljenih balkanskih specijaliteta koji redovno obogaćuje trpezu svojim jedinstvenim, bogatim i slatkim ukusom. Ovo tradicionalno predjelo od paprike često je na proslavama, proslavama i porodičnim ručkovima. Ajvar je veoma lep dodatak jelima. Možete ga poslužiti kao salatu uz glavno jelo ili kao namaz (ili jedan od sastojaka) u sendvičima.
Bilo da volite originalni recept za ajvar pečenih ili pečenih paprikaili receptima koji uključuju druge vrste povrća, za vas smo pripremili neke od najukusnijih recepata za pripremu ajvara.
Priprema ajvara može izgledati komplikovano, ali sa praksom i iskustvom postaje jednostavno i isplativo jer možete pripremiti velike količine ovog ukusnog jela i oduševiti svoju porodicu ili goste.
#1 Ajvar od pečene paprike – originalni recept za ajvar
Pečena paprika ajvartakođer poznat kao drevni ajvarpriprema se po tradicionalnoj recepturi. Ovakav ajvar su pravile naše bake i sastoji se od prirodnih sastojaka, bez veštačkih dodataka, a za njegovu pripremu bilo bi idealno koristiti lokalni crveni paprike.
Vrijeme pripreme: 3 do 4 sata
Broj tegli: od 8 do 12
Sastojci:
10 kg crvene paprike
8 dcl ulja (suncokretovo)
1 dcl sirćeta
1 šolja soli
1 šolja šećera
4 čena belog luka
malo ljute paprike (po želji)
priprema:
1. Pecite paprike na način koji vama najviše odgovara – u rerni, na tavi ili na šporetu.
2. Zatim je potrebno oguliti paprike i sameljiti ih u blenderu, mašini za mlevenje mesa ili u procesoru hrane.
3. U šerpi zagrejati ulje, dodati paprike, so i šećer.
4. Kuvajte između 30 i 60 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto.
5. Nakon toga dodati sirće, beli luk i ljutu papriku (po želji). Nastavite kuhati još 15 minuta ili duže, dok se smjesa lijepo ne sjedini.
6. Tegle možete zagrejati u rerni. Nakon što ih sipate u ajvar, ostavite ih u toploj rerni par sati, a zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
Shutterstock.com
#2 Ajvar od pečene paprike – recept
Pečena paprika ajvar malo se razlikuje po načinu pripreme od ajvara od pečene paprike, a ukus je blaži i kremastiji. Evo recepta.
Vrijeme pripreme: 2 do 3 sata
Broj tegli: od 4 do 6
Sastojci:
5 kg crvene paprike
200 ml maslinovog ulja
2 do 3 čena belog luka
100 ml vinskog sirćeta
2-3 kašičice soli (po ukusu)
priprema:
1. Paprike staviti u kipuću vodu i kuvati 15 minuta, dok ne omekšaju.
2. Zatim ih izvadite iz šerpe i ohladite u hladnoj vodi.
3. Kad se paprike ohlade, oguliti ih i odstraniti im semenke.
4. Paprike sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa.

Shutterstock.com
5. U tiganj dodati ulje i zagrejati na srednjoj temperaturi, pa dodati mlevenu papriku. Ulje ne treba da bude prevruće, da paprike ne bi zagorele.
6. Smesu kuvajte polako između 30 i 60 minuta, uz često mešanje, u zavisnosti od gustine koju želite da dobijete.
7. Pred kraj dodati sirće, beli luk i takoi kuvajte još 10 do 15 minuta uz lagano mešanje.
8. Kada je ajvar gotov, sipajte ga u tople tegle i ostavite da se ohladi.
#3 Seckani ajvar – recept
Seckani ajvar ne zahtijeva mljevenje paprike u mašini ili blenderu, već se cijepa ručno. Proces sjeckanja ponekad može potrajati malo duže, ali s druge strane štedi vrijeme na pranju opreme za mljevenje paprike.
Pročitajte sljedeći tekst recept za ukusan ajvar od seckane paprike.
Vrijeme pripreme: oko 4 sata
Broj tegli: od 8 do 10
Sastojci:
10 kg crvene paprike
250 ml suncokretovog ulja
100 ml sirćeta
3 kašike šećera
2 glavice belog luka
2-3 kašičice soli po ukusu
priprema:
1. Pecite paprike u rerni, plehu ili na bilo koji drugi način koji vam odgovara.
2. Zatim ih ostaviti da se ocijede (može i preko noći).
3. Nakon oceđivanja i hlađenja paprike očistite od semenki.
4. Paprike možete iseckati ručno ili na sitne komade.
5. U veću šerpu, u kojoj ste prethodno zagrejali ulje, stavite seckanu papriku.
6. Zatim dodajte sirće, so i šećer, pa dobro promiješajte da se smjesa sjedini.
7. Po želji možete dodati i sitno seckani beli luk.
8. Ajvar kuvajte na umerenoj temperaturi 1,5 do 2 sata. Vrijeme kuhanja ovisi o debljini koju želite postići.
9. Ajvar je gotov kada se zgusne i kada osetimo da se lepi za dno posude pri mešanju pjenjačom.
10. Nakon kuvanja ajvar sipati u zagrejane tegle i poklopiti.

Shutterstock.com
#4 Ajvar sa patlidžanom i paprikom – recept
Ajvar sa patlidžanom i paprikom je varijacija originalnog ajvara. Patlidžan dodaje se za gušći i mesnatiji ukus. Evo recepta.
Vrijeme pripreme: od 3,5 do 4,5 sata
Broj tegli: od 6 do 8
Sastojci:
5 kg crvene paprike
2 veća plava patlidžana
1/2 litra suncokretovog ulja
100 ml 9% alkoholnog sirćeta
5-6 glavica belog luka
3 kašike soli
1 konzervans po želji
1 kašika šećera
priprema:
1. Ispecite paprike i patlidžane i ostavite da se dobro ocijede (može i preko noći).
2. Pečene paprike i patlidžane oguliti i odstraniti sjemenke.
3. Zatim ih zajedno sa belim lukom stavite u mašinu za mlevenje mesa ili blender i sameljite.
4. U veći tiganj sipajte ulje, zagrejte ga i stavite mlevenu smesu.
5. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 40 minuta, dok ne počne da se lepi za dno tiganja. Zatim dodajte konzervans (opciono).
6. Nakon toga kuvajte ajvar još 20 do 30 minuta, dok se cela smesa ne zgusne.
7. Kada je ajvar gotov, sipajte ga u zagrejane tegle (možete i u rernu), poklopite i vratite u zagrejanu rernu još nekoliko sati.
Koji god recept da pripremite, ako želite da ajvar bude ljut, možete dodati feferone, pa njihovu količinu prilagodite svom ukusu.
Nadamo se da su vam se svideli naši recepti za pripremu ajvara. Uživajte u pripremi i savršenom ukusu ovog tradicionalnog jela našeg kraja!
Naslovna fotografija: Shutterstock.com





