
Isprobajte povrtni burger prema receptu Berine Kape – savršen spoj okusa i zdravlja u svakom zalogaju. Idealno za ljubitelje biljne hrane
Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina, a ovaj put nam donosi recept za pasta salatu.
Mnogo je načina kako neka od omiljenih jela možemo napraviti na zdraviji način, a da i dalje podjednako uživamo u njima. U nastavku donosimo ideju za burger sa povrtnom pljeskavicom, koji je savršena opcija za obrok, posebno tokom ljetnih dana.
Sastojci za povrtni burger
- Pecivo za burger
- 2 srednje tikvice
- 2 manja krompira
- 2 manje mrkve
- 1 crveni luk
- 1 čehne bijelog luka
- 2 kašike griza
- 2 jaja
- Začini: so, biber, vegeta
- Ulje za prženje
- Mix salata (zelena i ljubačasti kupus)
- 2 kriške paradajza
- 1 kriška sira po želji
- 4-5 kolutića svježe krastavice
- Umak po želji


Povrtni burger – priprema
Povrtna pljeskavica:
Povrće dobro oprati, oguliti i krupno izrendati (bijeli luk samo isjeckati nasitno). Izrendane tikvice stavite u šire sito, a potom dobro ocijedite rukama dio po dio da bi se izbacio višak tekućine. Ocijeđene tikvice stavite u dublju zdjelu i dodajte im ostalo povrće, griz, jaja i začine. Sve izmiješati dok se ne dobije gusto tijesto. Pomoću supene kašike uzimajte dio po dio tijesta i oblikujte rukama manje pljeskavice.
U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj temperaturi i krenite sa pečenjem. Pljeskavice je potrebno peći sa svake strane po 4-5 min dok ne porumene. Od ove količine smjese dobije se oko 12 manjih pljeskavica. Odlične su za jelo i kada su ohlađene.
Burger:
U pecivo za burger poredajte sastojke po želji.
Berina Kapa
https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/08/Povrtni-burger-po-receptu-Berine-Kape-256×200.jpg





