
I vi ste veliki fan pesta? Ovaj fantastični umak porijeklom iz regije Genova u Italiji obožavan je diljem svijeta, a premda se u njemu nalaze sami zdravi sastojci ipak sadrži popriličan broj kalorija pa s njim ne treba pretjerivati. Pesto lako možete napraviti kod kuće po originalnom receptu koji sadrži bosiljak, parmezan, pinjole, češnjak, sol i maslinovo ulje no ako želite isprobati niskokaloričnu varijantu, poigrajte se sa sastojcima i pripremite skinny pesto.
Kako napraviti skinny pesto?
Pesto je posebno kaloričan kad se pretjera sa bombastičnim sastojcima kao što su maslinovo ulje, sir i pinjoli pa u skinny pesto varijanti te sastojke treba smanjiti i zamijeniti lakšim opcijama.


Dok pinjoli na 100 grama imaju 673 kalorija, bademi imaju 575 kalorija, indijski oraščići 606, a pistacija 565 kalorija pa ih možete zamijeniti njima i općenito smanjiti količinu oraščića koju bi inače stavili u pesto na pola. Da, okus neće biti kao originalan, ali će zdravija varijanta također biti ukusna.
Čitajte: Bosiljak je čudesna biljka koja podiže imunitet, naučite ga koristiti
Dok neki u pesto stavljaju sir pecorino jer se lijepo slaže s okusom pinjola, držite se klasičnog recepta i odaberite parmezan koji ima manje kalorija.
Za kraj, smanjite količinu maslinovog ulja i dodajte iscijeđeni sok limuna. Sa sastojcima se možete poigravati prema vašem ukusu kako bi stvorili skinny pesto koji vam najbolje odgovara.

INSTAGRAM: @kristincabat
Recept za skinny pesto sa zdravijim izmjenama
- Dvije šake listova bosiljka
- Dva češnja češnjaka
- Tri žličice iscijeđenog soka limuna
- Pola šake badema ili indijskih oraščića
- Dvije žlice maslinova ulja
- Prstohvat soli
- 60 grama ribanog parmezana
Postupak:
Ubaciti sve sastojke u blender i izblendati do željene gustoće i teksture.
Poslužiti uz tjesteninu, meso ili namazati na brushcette.


Dobar tek!
INSTAGRAM: @thekitchn/@kristincabat





