Lubenica je jedno od najomiljenijih ljetnih voćki jer nas, osim osvježavajućeg okusa, dugo drži sitim.
Ali ako niste dio… velike porodice, teško da možete to sami brzo pojesti, a to znači da postoji veća šansa da se brže pokvari. Za razliku od drugog voća, teško je na prvi pogled reći kada lubenica više nije dobra.
3 znaka koji bi vas trebali spriječiti da konzumirate lubenicu:
miris: Miris lubenice je sladak i aromatičan. Kada se lubenica “pokvari”, te slatkoće više nema. Umjesto toga, može mirisati na pokvarenu hranu.
osjećaj: Tekstura razvija blago klizav sjaj na dodir. Ako ne možete osjetiti teksturu pulpe lubenice kakva je bila kada je prvi put izrezana, to može biti znak da se pokvarila.
okus: Komad lubenice koji lijepo izgleda, ali je kiselkast ili “pjenušav” na jeziku najbolje je baciti.
Lubenicu treba pojesti u roku od nekoliko dana i ne treba je čuvati u frižideru duže od nedelju dana. Pošto se lubenica sastoji od 92% vode, kada je isečete i stavite u frižider, sok počinje da curi. Dobar način je da ovaj sok procijedite u čašu i uživate u njemu, jer je sok od lubenice ukusan i zdrav!
Vrijedi napomenuti da čuvanje lubenice na način da se njen sok ne pokvari uvelike pomaže u njenom očuvanju. Ipak, najbolje je uživati u narezanoj lubenici u roku od 3-4 dana. Ne morate riskirati da pojedete lubenicu ako i najmanje sumnjate da je pokvarena. Ako ste u nedoumici, bacite ga kako biste izbjegli trovanje hranom. Jednostavno, kupite sveže i mirisno i uživajte u ukusu.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Jul/254089/lubenica-1.jpg





