
Popularna fitness i gastro blogerica Marica Ćališ, poznata nam kao Marica Topfit, nedavno je predstavila svoju novu kuharicu, a nama je otkrila kako je strast prema kuhanju pretvorila u način života.
Strast prema kuhanju i želja da podrži i druge žene u usvajanju zdravog načina života bili su ključni faktori koji su me potaknuli na izradu Instagram profila, web stranice te stvaranje zdravih vodiča, planova prehrane i kuharica za doručak, ručak i večeru. Otkrila nam je kako se njezina prehrana bazira na principu “manje je više”, a kako joj je trening oduvijek i zauvijek prvenstveno za mentalno zdravlje, pa tek onda za sve ostalo. Iako joj je prehrana uravnotežena, ne može odoljeti čokoladi i pizzi.
Objavili ste vodič i plan prehrane, kome je namijenjen i kako motivirati druge da se tog plana drže?
Plan prehrane je pažljivo osmišljen s dnevnim unosom od 1600 kalorija, pružajući detaljne obroke za svaki dan u mjesecu, uključujući doručak, ručak, večeru i snackove. Ovaj sveobuhvatni plan osigurava praktično rješenje za svakodnevne prehrambene potrebe, uz optimalno balansiranje nutrijenata. Uključuje širok spektar jela, od keto, low carb, high protein opcija do slastica koje su prilagođene zdravom načinu života. Ovaj plan predstavlja krunu dugogodišnjeg rada, prožetog iskustvom i suradnjom s mnogim ženama, te je rezultat pažljive izrade i kontinuiranog usavršavanja.
Na čemu se bazira vaša prehrana?
Moja prehrana se temelji na načelu “manje je više”, gdje jednostavnost igra ključnu ulogu. Uživam u kvalitetnim namirnicama poput domaćih jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova, tjestenine od pira ili proteinska, svježeg voća i povrća, svježih začina, maslinovog ulja i povrća te mesa peradi i teletine, junetine. Također, volim eksperimentirati s pripremom kruha na zdrav način te uživati u tjestenini i tamnoj čokoladi kao posebnim poslasticama. Kod mene je balans ključan.
Što najčešće pripremate?
Izuzetno cijenim talijansku kuhinju zbog njezine jednostavnosti, vrhunskih sastojaka i brze pripreme. Uživam u pripremi raznih vrsta tjestenine na zdrav način poput tjestenine s rajčicama i tri vrste sira, koji je omiljen u našem domu.
Što ste potpuno izbacili iz vaše prehrane?
Sve vrste gaziranih sokova, sokove koji nisu 100% voćni, grickalice, slatkiše i pekarske proizvode.
Imate li nešto na što ste “slabi”, nešto čemu ne možete odoljeti?
Bit ću kratka i jasna po tom pitanju: čokolada i pizza. Volim raditi zdrave slastice s tamnom čokoladom ili pojesti neku kvalitetnu proteinsku pločicu. Kad je u pitanju slano volim se počastiti dobrom pizzom. Naravno sve u balansu.
Kako možemo postići ravnotežu između zdrave prehrane i uživanja u hrani?
Ono što ja primjenjujem je pravilo 80:20. 80% prehrane se temelji na zdravoj i kvalitetnoj prehrani, a 20% je što bi rekli za dušu. Preskakanje obroka može dovesti do nekontroliranog prejedanja kasnije. Stoga je važno organizirati obroke prema vlastitom ritmu, osiguravajući da se obroci konzumiraju u približno isto vrijeme svaki dan.
Važnost svježe i sezonske hrane?
Svježa i sezonska hrana su mi izuzetno važni. Trudim se nabaviti uvijek kvalitetne namirnice i jesti sezonski jer vjerujem da je to ključno za dobrobit svakog čovjeka.
I koliko je važno vježbanje, bavljenje nekom aktivnosti, meditacijom?
Bilo kakva fizička aktivnost trebala bi biti prisutna kod svakog pojedinca i od krucijalne važnosti. Ne mora to biti nužno teretana, nego bilo koja fizička aktivnost nakon koje se osjećaš preporođeno i koju možete raditi barem 3x tjedno. Meni je trening oduvijek i zauvijek prvenstveno za mentalno zdravlje, pa tek onda za sve ostalo. Još otkad sam postala mama jako sam zadovoljna i sretna što živim zdrav stil života, jer to mi je donijelo mnoge benefite i kod oporavka nakon trudnoće i postepenog vraćanja u formu.
Je li prehrana važan dio našeg ukupnog zdravlja?
Apsolutno. Znate onu: “Sve je dobro kad si zdrav”. Prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti. Edukacija o prehrani postala je sve dostupnija u današnjem modernom dobu, omogućujući nam da bolje razumijemo kako hrana utječe na naše tijelo i um. Kombinacija pravilne prehrane, kretanja, sna, hidratacije i odmora čini esencijalni temelj za svakoga od nas, podupirući naše fizičko i mentalno zdravlje.
Vaš recept za postizanje ravnoteže…
Disciplina, upornost i posvećenost.
Vaša tri pravila prilikom pripreme obroka…
Zdravo, brzo i ukusno.
Marica je s nama podijelila i nekoliko svojih omiljenih recepata.
Doručak nakon treninga: Snickers smoothie
Sastojci:
2,5 dl vode
30g whey proteinaokus vanilija
25g 100% kikiriki maslaca
10g organskog sirovog kakaa
Sve sastojke staviti u blender i izblendati 30 sekundi, potom konzumirati. Ja ovaj smoothie obožavam.👌
Za snack obično volim pomiješati proteinski skyr s chia sjemenkama i dodati bobičastog voća poput malina i borovnica.
Ručak: Topfit rižoto
Sastojci:
60 g crvene paprike
40 g crvenog luka
1 čajna žlica maslinovog ulja
150 g pilećeg filea
70 g tikvica
70 g riže
1 dl vode
5g parmezana
začini: sol, papar, kurkuma,
bio Vegeta, suhi peršin
Priprema:
U posudu dodati čajnu žlicu maslinovog ulja, 40 g sjeckanog crvenog luka, dinstati 3 minute, pa dodati 60 g crvene svježe paprike, 70 g sjeckane tikvice i 150 g sjeckanog pilećeg filea. Sve začiniti solju, paprom, kurkumom, bio Vegetom i suhim peršinom. Dodati 70g kuhane riže, preliti s 1 dl vode i krčkati skroz lagano 10-15 minuta. Rižoto je zahvalan jer se mogu koristiti sezonske namirnice.
Večera: losos sa sezamom
Sastojci
Losos 130 g
Tikvice 150 g
Sezam 10 g
Priprema:
130g filea lososa začiniti s malo soli, krupno mljevenog papra i 10 g sezama. Peći na teflon tavi sa svake strane lagano 3-4 min. 150 g tikvice izrezati na ploške. Posoliti i peći na teflon tavi na kap maslinovog ulja.
Za međuobroke najčešće radim zdrave slastice i trenutno nam je hit banana kruh bez kapi brašna.
Banana kruh bez brašna
Sastojci:
2 banane
2 jaja
40 g maslaca od kikirkija
60g tamne čokolade sa 85% kakaa
malo praška za pecivo
malo sode bikarbone
40 g eritrita za one kojima nije dovoljno slatko od banana
Priprema: vilicom dobro izgnječiti banane, zatim dodati kikiriki maslac, jaja i sve ostale sastojke. Staviti u manji kalup za kruh i peći na 180 prvih 10 minuta, zatim smanjiti na 165 nekih 40 minuta. Pustiti da se ohladi i uživati u ovom savršenstvu.
Foto: PR







