Isprobali smo domaću pekaru i odlučili da napravimo veoma zdrav hleb bez glutena sa puno semenki. Naravno, ako želite, umjesto bezglutenskog, možete koristiti obično brašno za kruh. Nevjerovatno je lako i jednostavno napraviti hljeb na ovaj način, a ujedno i vrlo praktično – svježi kruh uvijek možete imati pri ruci bez mnogo truda i vremena.
Da ne spominjemo divan miris koji se širi dok se kruh peče, primamljiv i stvara toplu atmosferu. Kad je gotovo i malo se ohladi – uživanje je jesti.
Prednost recepture koju predlažemo je što ovaj kruh ima niži glikemijski indeks, zahvaljujući heljdinom brašnu i sjemenkama koje smo koristili za njegovu pripremu.
Donosimo naš recept, a naravno, razne druge se mogu napraviti u kućnoj pekari sorte hleba. Postoje domaće pekare u kojima možete napraviti tijesto za npr. picu ili kajzere, a neke imaju i postavku za pekmez.
Komponente:
- 2 dl vode
- malo ulja (po želji)
- kašičica soli
- kašika šećera
- 200 g bezglutenskog brašna
- 100 g heljdinog brašna (ovde možete eksperimentisati, heljdu pomešati sa brašnom od prosa ili nekom drugom žitaricom koja ne sadrži gluten)
- jedna puna kašika sjemenki po izboru (može biti lanene, suncokretove, bundeve, susamove, chia sjemenke)
- Pola kašičice praška za pecivo – suvo (marka po izboru)
Priprema, uz video:
1. Dodajte sve sastojke redosledom navedenim u kantici iz domaće pekare.
2. Zatvorite pećnicu, uključite je prema uputama proizvođača i podesite odgovarajući program za željenu količinu. I to je to.
Pekara sama mesi hleb!
3. Kada umesite testo temperatura se podiže na 37 stepeni Celzijusa, proradi kvasac i testo naraste.
Hleb se peče zadnjih pola sata i to je to.
4. Kada izvadite hleb, pazeći da se ne opečete, najbolje ga je staviti na metalnu rešetku, da ne zagori i da se malo ohladi pre nego što ga isečete.
Pogledajte video o proceduri.
Probajte ovaj kruh sa, na primjer, namazom humus, sočivo i senf ili…
udobno!





