
Kako temperature rastu, povećava se i naša potreba za jednostavnim, osvježavajućim jelima koja će nam osigurati potrebne nutrijente, a neće nas dugo zadržavati uz zagrijane štednjake.
Ljeto je vrijeme kad možemo iskoristiti blagodati prirode i uživati u pregršt svježih namirnica. Priznat ćete, bilo bi šteta ne iskoristiti sve plodove tople sezone, a jedan od najjednostavnijih načina za to jesu brze i osvježavajuće salate. Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac, mesojed ili preferirate plant-based prehranu većinu vremena, složili smo popis s 15 senzacionalnih recepata za ljetne salate koje će vam služiti kao idealan lagani ručak ili večera. Isprobajte ove salate bogate bojama i inovativnim kombinacijama te počastite svoja nepca okusima ljeta.
Jednostavne ljetne salate kao osvježavajući obrok
Salata s lubenicom, feta sirom i metvicom
Ova osvježavajuća salata kombinira sočnu lubenicu, pikantni feta sir (veganski ili obični) i svježe listove metvice za pravu “eksploziju” okusa. Prelijte je laganim limunovim umakom za savršenu ravnotežu okusa.
Sastojci:
4 šalice narezane lubenice
1 šalica feta sira, izmrvljenog
svježi listovi metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, feta sir i svježe listove metvice.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev.
Nanesite na salatu preljev neposredno prije posluživanja.
Salata s grilanim breskvama i rukolom
Grilanje bresaka naglašava njihovu prirodnu slatkoću i dodaje dimljeni touch. Pomiješajte ih s ljutom rukolom, tostiranim pekan orasima i osvježavajućim citrusnim preljevom kako biste stvorili salatu koja utjelovljuje esenciju ljeta.
Sastojci:
4 breskve, prerezane napola i očišćene od koštica
4 šalice svježe rukole
½ šalice tostiranih pekan oraha
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
Zagrijte grill tavu na srednje jakoj temperaturi. Stavite breskve na grill tavu i pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane dok ne postanu mekane i blago karamelizirane.
Narežite grilane breskve na kriške. U zdjeli pomiješajte rukolu, grilane breskve i tostirane pekan orahe.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili preljev. Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Mediteranska salata s kvinojom
Ova salata bogata biljnim proteinima te inspirirana Mediteranom sadrži pahuljastu kvinoju, hrskave krastavce, cherry rajčice, masline, crveni luk i začinjeni preljev od limuna i začinskog bilja. Ova šarena i zadovoljavajuća salata može biti samostalan obrok.
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 krastavac, narezan na kolutove
1 šalica cherry rajčica, prerezanih na pola
½ šalice narezanih kalamata maslina (ili maslina po izboru)
½ šalice nasjeckanog crvenog luka
svježi listovi peršina i metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, krastavac, cherry rajčice, masline, crveni luk, peršin i metvicu.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev.
Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Tajlandska salata s mangom
Počastite svoje okusne pupoljke egzotičnim okusima Tajlanda s ovom pikantnom salatom. Svježe kriške manga, hrskavo povrće, korijandar i kremasti preljev od kikirikija stvaraju kombinaciju koja će zasigurno impresionirati.
Sastojci:
2 manga, oguljena i narezana na trakice
1 šalica svježe papaje, narezane na trakice (opcionalno)
1 šalica krastavca, narezanog na trakice
½ šalice svježe metvice i korijandra, nasjeckanih
½ šalice prženih kikirikija, nasjeckanih
Priprema:
U zdjeli pomiješajte trakice manga, papaje (ako je koristite), krastavac, metvicu, korijandar i pržene kikirikije.
Začinite salatu preljevom od limuna i dodajte ljuti umak po želji.
Pažljivo promiješajte sve sastojke kako bi se okusi dobro proželi.
Poslužite salatu odmah.
Južnoamerička salata s crnim grahom
Ova salata bogata proteinima prava je “fiesta” okusa. Pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar s osvježavajućim limunovim i kuminovim preljevom. Poslužite je kao prilog ili umotajte u listove od zelene salate za ukusnu verziju koju možete jesti rukama, poput malih tortilja.
Sastojci:
2 šalice kuhanoga crnoga graha
1 šalica kukuruza
1 šalica cherry rajčica, prerezanih napola
1 avokado, narezan na kockice
½ šalice narezane paprike (crvena, zelena, žuta)
svježi listovi korijandra
sok od 2 limete
2 žlice maslinovog ulja
½ žličice mljevenog kumina
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limete, maslinovo ulje, kumin, sol i papar da biste napravili preljev.
Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Caprese salata na ražnjićima
Dodajte zabavnu notu klasičnoj Caprese salati tako da složite cherry rajčice, mozzarella sir i svježe listove bosiljka na ražnjiće. Prelijte ih balzamičnom glazurom za onaj završni touch.
Sastojci:
1 šalica cherry rajčica
1 šalica mozzarella sira (veganski ili običan), narezanog na kockice
svježi listovi bosiljka
balzamična glazura
drveni ražnjići
Priprema:
Na svaki drveni ražnjić nanižite cherry rajčicu, komadić mozzarella sira i svježe listove bosiljka, ponavljajući taj redoslijed dok ne napunite štapić. Ponovite postupak i kod preostalih ražnjića. Položite ražnjiće na tanjur za posluživanje i pokapajte ih balzamičnom glazurom. Poslužite ih kao elegantno i ukusno predjelo.
Azijska salata s noodlesima od sezama
Unesite dašak Azije na svoj ljetni stol ovom šarenom salatom s noodlesima. Pomiješajte je s raznobojnim povrćem, noodlesima od riže te začinite preljevom od sezama i đumbira. Ova salata je lagana, osvježavajuća i savršena za piknike.
Sastojci:
noodlesi od riže, kuhani prema uputama na pakiranju
1 šalica nasjeckanog crvenog kupusa
1 šalica nasjeckane mrkve
1/2 šalice nasjeckanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra
2 žlice tamari umaka
1 žlica octa od riže
1 žlica tostiranog ulja od sezama
1 žlica javorovog sirupa
sok od 1 limete
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane noodlese, nasjeckani crveni kupus, nasjeckanu mrkvu, nasjeckani krastavac i svježi korijandar. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući tamari umak, ocat od riže, tostirano ulje od sezama, javorov sirup, sok od limete, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Grčka salata s orzo tjesteninom
Spojite skuhanu orzo tjesteninu s krastavcem, cherry rajčicama, maslinama, crvenim lukom i feta sirom. Začinite je limunovim preljevom s dodatkom origana da biste dobili pravu mediteransku rapsodiju okusa.
Sastojci:
1 šalica kuhane orzo tjestenine
1 krastavac, nasjeckan na kockice
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice narezanih maslina
1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka
1/2 šalice feta sira (veganski ili običan), izmrvljenog
svježi listovi mente
sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhani orzo, nasjeckani krastavac, prepolovljene cherry rajčice, narezane masline, tanko narezani crveni luk, izmrvljen feta sir i svježe listove mente. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Salata s kvinojom i preljevom od agruma
Osvježite svoj tanjur ovom salatom u duginim bojama koja sadrži trobojnu kvinoju, šarene paprike, ribanu mrkvu, ljubičasto zelje i osvježavajući preljev od agruma. Ova vizualna poslastica jednako je ukusna kao što i izgleda.
Sastojci:
1 šalica kuhane trobojne kvinoje
1 crvena paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 zelena paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 žuta paprika, pečena, oguljena i narezana na trakice
1 mrkva, ribana
1/2 šalice narezanog ljubičastog kupusa
1/4 šalice narezanog peršina
sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica javorovog sirupa
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu trobojnu kvinoju, narezane pečene paprike, ribanu mrkvu, narezani ljubičasti kupus i nasjeckani peršin. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, maslinovo ulje, javorov sirup, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Veganska Cezar salata
Pripremite ovu vegansku verziju klasične Cezar salate. Pomiješajte hrskavu zelenu salatu, pečene kockice kruha, veganski parmezan i veganski Cezar preljev za pravi gourmet ugođaj.
Sastojci:
4 šalice svježe zelene salate, narezane
1 šalica kockica pečenog kruha
1/4 šalice veganskog parmezana
Za veganski Cezar preljev:
1/2 šalice veganske majoneze
2 žlice soka od limuna
1 žlica kapara, nasjeckanih
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žlica dijon senfa
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte narezanu zelenu salatu, kockice pečenog kruha i veganski parmezan. U manjoj zdjelici napravite veganski Cezar preljev miješajući vegansku majonezu, sok od limuna, kapare, češnjak, senf i maslinovo ulje.
Salata od tjestenine sa sušenim rajčicama i bosiljkom
Jednostavna, ukusna i osvježavajuća! Ovu ćete salatu zasigurno obožavati i htjeti raditi svaki dan!
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1/2 šalice sušenih rajčica, ocijeđenih i narezanih (alternativno, možete koristiti i svježe rajčice)
1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
1/4 šalice narezanih crnih maslina
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
2 žlice balzamičnog octa
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U velikoj zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, sušene rajčice, bosiljak, masline i crveni luk.
U maloj zdjelici izmiješajte balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte preljev preko tjestenine i lagano promiješajte da se sve ravnomjerno prožme.
Po potrebi prilagodite začine. Pokrijte salatu i stavite je u hladnjak na barem 30 minuta kako bi se okusi proželi. Poslužite ohlađeno.
Salata od tjestenine s limunom i češnjakom
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice narezanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
3 žlice soka od limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, cherry rajčice, krastavce i peršin.
U maloj zdjelici izmiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sol i papar. Preljev prelijte preko tjestenine i lagano promiješajte.
Ako je potrebno, prilagodite začine. Poslužite ohlađeno.
Salata od tjestenine s pesto umakom
Sastojci:
200 g tjestenine po želji
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice svježeg baby špinata
1/4 šalice pinjola
3 žlice pesto umaka (kupovni ili domaći)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.
U zdjeli pomiješajte skuhanu tjesteninu, cherry rajčice, baby špinat i pinjole.
Dodajte pesto umak i ekstra djevičansko maslinovo ulje te lagano promiješajte da se sastojci prožmu s umakom. Po potrebi prilagodite začine. Poslužite ohlađeno.
Green Goddess salata
Ova popularna salata s razlogom je hit na društvenim mrežama, pa ako je dosad niste probali, vrijeme je da to učinite.
Sastojci:
4 šalice svježeg baby špinata
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
1/4 šalice nasjeckanog svježeg estragona
sok od 1 limuna
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice javorovog sirupa
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli složite baby špinat, narezani avokado, svježi peršin, kopar i estragon.
U maloj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, ekstra djevičansko maslinovo ulje, javorov sirup, sol i papar.
Preljev prelijte preko salate i nježno promiješajte kako bi se svi sastojci obložili preljevom.
Ako je potrebno, prilagodite začine.
Uz ove jednostavne i osvježavajuće ljetne salate nećete se morati brinuti što pripremiti za ručak, a također nećete morati provoditi puno vremena u kuhinji. Ovi recepti će zadovoljiti vaša nepca i ostaviti vas tražeći još jednu porciju. Pripremite se za slasne ljetne obroke i uživajte u svježini i okusima koje samo ljetne salate mogu donijeti. Slobodno prilagodite recepte sebi, a ako trebate još koji umak za salatu, ovdje pronađite nekoliko prijedloga.
*Fotografije su ilustrativne i ne nude točan prikaz recepata.
Foto: Elena Rui, IriGri8, 5PH, tortoon, vaaseenaa, bhofack2, Svetlana Monyakova, photokitchen, VeselovaElena, Lisovskaya, Mariha-kitchen, Marcus Z-pics, YelenaYemchuk, Geshas sve iStock/Getty Images Plus


















