Tražite recept za ukusnu tortu koju je lako napraviti, ali ne i “običnu”?
Predstavljamo vam recept za super tortu sa ribizlom koja će oduševiti vas i vaše prijatelje. Potpuno “ludilo” za čulo ukusa.. Uživajte…
Komponente:
podloga:
- 115 g margarina
- 400 g mljevenog keksa
- 2 dcl hladne, crne, jake nezaslađene kafe
- 2 kašike ruma
- 3 kašike šećera
krema:
- 2 manja ili jedno veće jaje
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 dcl slatke pavlake
- 500 g mascarpone sira
- 3 šake crvene ribizle sa malo šećera
- 2 kesice belog želatina
Ganache krema:
- 2 dcl slatke pavlake
- 200 g mliječne čokolade
priprema:
1. Mlevene kekse izmiksati sa šećerom i smjesu preliti otopljenim margarinom i hladnom kafom, dobro izmiješati sastojke;
2. Kalup za tortu (najbolje bi bilo da imate kalup prečnika 24 cm) obložite najlonskom folijom;
3. Smjesu biskvita, margarina i kafe dobro staviti na kalup i lijepo poravnati;
krema:
4. Umutiti gustu pavlaku;
5. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutiti dok vidljivo ne narastu;
6. Dodajte gustu pavlaku i mascarpone sir i sve lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine;
7. Pripremite želatin (ako želite čvršću kremu dodajte 3 vrećice umjesto 2);
8. U pripremljeni želatin dodati kašiku dve kreme i mešati dok se krema i želatin ne sjedine, pa dodati u preostalu kremu;
9. Na kraju u kremu stavite crvenu ribizlu u koju su prethodno stavljene 2 kašike šećera i promešajte kašikom da krema “pukne”;
10. Kremu ravnomjerno rasporedite na podlogu od keksa i stavite u frižider da se ohladi;
11. Dok se torta hladi, pripremite ganache kremu da prekrije tortu;
Ganache krema:
12. Slatku pavlaku zagrejte dok ne proključa i prelijte je preko mliječne čokolade koju smo prethodno natrgali na komadiće. Miješajte dok se čokolada ne otopi;
13. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prelijte preko torte i vratite u frižider (najbolje je ostaviti preko noći);
14. Ujutro ukrasite crvenom ribizlom ili voćem po želji, poslužite i uživajte.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/May/250965/torta-sa-ribizlama-3.jpg





