Osvježavajuće, ukusno i dijetalno. Probajte tortu sa limunom.
Komponente:
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
1 šolja putera, otopljenog na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera, plus ¼ šolje za glazuru
4 jaja
2 kašičice ekstrakta vanile
¼ šolje limunovog soka
¼ šolje soka za kolač i sirup i 2 kašike za glazuru
½ šolje jogurta
korica 1 limuna
½ šolje šećera u prahu
Za pripremu torte potrebno vam je 120 minuta.
priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u manjoj posudi
2. U posudu miksera dodajte otopljeni puter i šećer i umutite dok ne postane glatko. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju.
3. Pažljivo dodajte suve sastojke i mešajte dok se sve ne ujednači. Dodajte limunov sok, koricu i jogurt i mikserom na maloj brzini miksajte. (Maslac se neće potpuno otopiti, ali to je u redu)
4. Smesu sipati u pleh (22 cm), premazati puterom i posuti brašnom.
Peći na 160°C oko 75-90 minuta.
Za sirup:
Pomiješajte ¼ šolje limunovog soka i ¼ šolje šećera dok se šećer ne otopi.
Za preljev:
U šećer u prahu dodajte limunov sok dok ne dobijete željeni dresing. Dok je kolač topao prelijte ga sirupom i prelijte glazurom. Kolač poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/May/250241/limun-torta-4.jpg





