Pripremite ukusan i zdrav ručak za cijelu porodicu koji će oduševiti svojim ukusom!
Komponente:
– 2 do 3 brokule
– 1 šolja maslinovog ulja
– 1 veći luk, nasjeckan
– 5 šoljica tanko isečenih pečuraka
– 1 pakovanje krutona od celog zrna (bez kore)
– 8 celih jaja (ili 12 belanca)
– 1 šolja mleka
– 1 kašika senfa
– 1 šolja rendanog parmezana
– ¼ šolje tanko isečenih sušenih paradajza
– 1 kašika mlevenih listova timijana
– 1 šolja tanko isečene mozzarele
– ulje
– soli
– biber
priprema:
Brokulu očistite i narežite na male komadiće, a zatim ih potopite u maslinovo ulje sa malo soli. Zagrejte rernu na 230 stepeni. Nakon što ste brokulu iseckali i očistili, stavite je u plitku tepsiju i pecite oko 10 minuta, dok na ivicama ne poprimi zlatno smeđu boju. Nemojte ga prekuhati. Odvojite ½ šolje brokule.
Zagrijte dvije male kašike maslinovog ulja na srednjoj vatri i dodajte luk. Pržite je dok ne počne da tamni. – oko 4 minuta. Dodajte beli luk i nastavite da pržite još 1 minut. Prebacite mešavinu luka u posudu srednje veličine i ostavite da se ohladi.
U tiganju zagrijte još dvije kašike maslinovog ulja i dinstajte pečurke dok sva voda ne ispari – oko 6,7 minuta. Zatim ih izvadite iz ulja i ostavite da se potpuno ohlade.
Podmažite pleh uljem i na njegovo dno stavite kockice hleba. Vodite računa da hljeb upije masnoću. U velikoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko i senf i miješajte dok se potpuno ne sjedine. Zatim smjesu prelijte preko kruha. Pokrijte pleh folijom i ostavite u frižideru preko noći ili najmanje 8 sati.
U lim za pečenje dodajte pečurke, mješavinu luka, brokoli, parmezan, sušeni paradajz, malo timijana i soli i bibera i dobro promiješajte. Odozgo prekrijte listovima mocarele i ostatkom brokule.
Zagrijte rernu na 160 stepeni i pecite musaku oko 45 minuta ili dok vrh ne postane svetlo smeđi i hrskav.
udobno!
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/May/250146/musaka-od-brokolija-4.jpg





