Jabuke, krastavci, paradajz, banane izgledaju lijepo sa sjajnom korom.
Da li su ove vrste povrća i voća zdrave? To! Ali samo pod uslovom da ih očistite od hemijskih aditiva, fiksatora, konzervansa i ostalih sastojaka kojima su prskane da izgledaju lepo i da se ne pokvare tokom transporta. Evo efikasnih načina!
Većina vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) potrebno je potopiti nekoliko minuta u dva rastvora: prvo u kiselom rastvoru, a zatim u alkalnom rastvoru, kako bi se oslobodili štetnih materija. Pripremite dvije posude. U prvu sipajte vodu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), sipajte u drugu i dodajte dve kašičice sode na litar vode.
foto: envato
Pripremljeno povrće i voće stavite u "kiselo kupatilo" na pet minuta. Zatim ih dobro isperite tekućom vodom i držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Ponovo isperite čistom vodom. Gotovo!
Poznato je da se većina vitamina nalazi u kožici voća, poput jabuke. Kora je zdrava, a zbog pektina koji sadrži, prirodni je izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima.





