Imuni sistem treba da bude jak i zdrav tokom cele godine, iako se mnogi ljudi toga sete tek kada zahladi. Topla tečnost može biti dobar saveznik u borbi protiv prehlade, bilo da je u pitanju čaj, topla limunada, pileća supa ili možda zlatno mleko. Zvuči zanimljivo, zar ne?
Kremasto, zlatno piće, uglavnom povezano sa Indija, jer se tamo koristi od davnina, za razne bolesti, ali i za jačanje imuniteta i kostiju. Napravljen od nekoliko sastojaka, koje svi imamo u kuhinji, izgleda veoma primamljivo, ali da li je zaista koristan za organizam? Za početak ćemo vam reći od čega se sastoji zlatno mlijeko i kako se priprema.
Komponente:
- 125 ml mlijeka (kravljeg ili biljnog)
- kašika kurkume
- pola kašičice đumbira u prahu
- pola kašičice cimeta
- malo bibera
- kašičica meda
priprema:
Priprema je zaista kratka i jednostavna. Mlijeko je potrebno zagrijati i dodati mu druge začine. Sve izmešati, sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i kuvati još desetak minuta. Kada osjetite miris začina, piće je spremno.
Najbolje je prvo procijediti u šolju i sačekati da se malo ohladi. Napitak se može čuvati u frižideru do pet dana, ali preporučujemo da ga pijete svjež.
U mnogim receptima koji se mogu naći na internetu stoji da se koristi kravlje mlijeko, ali se naravno mogu prilagoditi individualnim potrebama. Na kraju krajeva, glavne prednosti su začini, a ne mlijeko.
Šta je tačno zlatno mleko?
Drugi naziv za zlatno mlijeko je i kurkuma kafa sa mlijekomo njegovim prednostima govorio je za jedan američki portal Glam medicinski direktor i doktor u privatnoj američkoj klinici One Oak Medical dr Jason Singha (Jason Singha).
On je u intervjuu za taj portal rekao da je to piće pio dok je odrastao, s obzirom da je porijeklom iz Indije.
To je tradicionalno indijsko piće koje se obično pravi kombinacijom mlijeka s kurkumom i drugim začinima, poput đumbira, cimeta i crnog bibera. Zlatnu boju dobija od kurkume koja sadrži kurkuminobjasnio je.
Brojne zdravstvene prednosti
Osim lijepe boje, napitak ima i zdravstvene prednosti jer njegovi sastojci imaju protuupalna svojstva i dobro će djelovati na vaš imuni sistem. Ako osjećate da se bliži prehlada ili jednostavno želite da preduzmete preventivne mjere, bilo bi mudro da umjesto kafe skuvate zlatno mlijeko.
Neke od prednosti konzumiranja zlatnog mlijeka su da svi sastojci djeluju protuupalno, smanjuju upalu i bolove u zglobovima, a kurkumin pomaže u poboljšanju raspoloženja.
Takođe ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva, a đumbir i kurkuma pospješuju dobru probavu. Napitak, zbog cimeta i đumbira, može smanjiti visoki krvni tlak i smanjiti rizik od srčanog udara. Mlijeko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje je poznato da imaju pozitivan učinak na razvoj i zdravlje kostiju.
Međutim, iako ovi sastojci imaju dobar učinak na tijelo, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile ove prednosti.
Koje su nuspojave?
Kao i kod drugih namirnica, ako se količina prekorači, može doći do nuspojava. Ako se zlatno mlijeko uzima u prevelikim količinama, može uzrokovati crijevne probleme, bolove u želucu ili grčeve.
To se događa zbog prekomjernog unosa kurkume, odnosno prekomjernog unosa kurkumina. Međutim, neće biti problema ako pijete jednu šolju mleka dnevno. Važno je ne prekoračiti dnevne doze, kako biste izbjegli probavne probleme.




