Sogan-dolma je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje – mirisno, sočno i neodoljivo. Priprema se od glavica luka koje se pune filom od mljevenog mesa i začina, a zatim se krčkaju u bogatom paradajz sosu.
Luk ovdje zamjenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa jelo ima poseban ukus i izgled.
Sogan-dolma se često služi kao glavno jelo, uz jogurt, pavlaku ili domaći hljeb.
Sastojci:
Za punjene glavice luka:
- 8–10 većih glavica crvenog luka
- 400 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
- 80 g riže
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice suhog ili svježeg peršuna
- ¼ kašičice kima (po želji)
- 1 jaje
Za sos:
- 2 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mljevene paprike
- 2 šolje vode
- 200 ml paradajz sosa
- So i biber po ukusu
Priprema:
Luk kratko pržiti 5–7 minuta da omekša. Odrezati vrh i pažljivo odvajati slojeve. Manje unutrašnje dijelove luka sitno isjeckati – oni idu u fil. U zdjeli pomiješati meso, opranu rižu, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i isjeckani luk. Sve dobro sjediniti. Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Rasporediti u šerpu, otvorom na gore. Na ulju propržiti brašno do svijetlosmeđe boje, dodati papriku, promiješati i doliti vodu, pa paradajz sos. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sos sipati preko punjenih glavica luka, piše Trpeza. Poklopiti i krčkati na tihoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša. Po potrebi dodati još malo vode. Poslužiti toplo, uz pavlaku, jogurt ili domaći hljeb.
Korisni savjeti
- Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine – lakše se odvaja.
- Nemojte pritiskati punjene glavice – treba da ostanu čvrste.
- Ako želite gušći sos, posljednjih 10 minuta kuhajte otklopljeno.
- Možete dodati nekoliko krompira – skuhat će se zajedno i biće preukusni.
Datum i vrijeme objave: 06.12.2025 – 21:30 sati





