Kako starimo, mršanje i održavanje tjelesne težine postaju sve teži. Više je faktora koji utiču na probleme s težinom u srednjoj životnoj dobi, ali jedan od ključnih je usporavanje metabolizma, koje prirodno dolazi s godinama.
Iako je usporavanje metabolizma normalno, postoje određeni načini da se njegov učinak ublaži, među kojima je i promjena ishrane. Postoje brojne namirnice koje ubrzavaju metabolizam i koje bi trebalo redovno konzumirati, ali isto tako i one koje je bolje izbjegavati.
Stručnjaci za zdravlje i ishranu izdvojili su neke od najgorih namirnica koje usporavaju metabolizam i koje bi osobe starije od 40 godina trebale izbjegavati.
U nastavku oktrivamo neke od glavnih “krivaca”.
Bijela riža
Za razliku od smeđe riže, bijela riža je lišena mekinja i klice, zbog čega ne sadrži vlakna. Vlakna su važna za regulaciju šećera u krvi i za osjećaj sitosti. Bez dovoljne količine vlakana lakše dolazi do prejedanja, što može dovesti do debljanja, a vremenom i do metaboličkog sindroma.
Slično kao i bijeli hljeb, dr. Kubanych Takyrbashev, doktor medicine i savjetnik za zdravlje i wellness u kompaniji NAO, preporučuje da se konzumacija bijele riže, kao i većine drugih žitarica u bijelom, rafiniranom obliku, svede na minimum.
– Tim proizvodima nedostaju vlakna i nutrijenti, što rezultira višim glikemijskim indeksom, odnosno naglim porastom šećera u krvi. S vremenom to doprinosi inzulinskoj rezistenciji i povećanoj upali, što su obilježja metaboličkog sindroma. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da biraju cjelovite žitarice koje obezbjeđuju vlakna i stabilniji odgovor šećera u krvi, ističe Takyrbashev.
Margarin
Trans masti i druge nezdrave masnoće koje se nalaze u pojedinim vrstama margarina mogu poticati upalne procese u organizmu. Hronična upala povezuje se s razvojem metaboličkog sindroma i srodnih zdravstvenih problema.
– Trans masti, koje se nalaze u margarinu i prženoj hrani, poznate su po tome što povećavaju loš holesterol LDL i snižavaju dobar holesterol HDL. Ova neravnoteža može dovesti do ateroskleroze, stanja koje značajno povećava rizik od srčanih oboljenja i predstavlja dio metaboličkog sindroma. Pažljivo čitanje deklaracija i izbjegavanje proizvoda s djelimično hidrogeniranim uljima može pomoći u smanjenju unosa trans masti, kaže registrirana nutricionistica Johanna Angman za She Finds.
Prerađeno meso
Prerađeno meso, uključujući kobasice, slaninu i suhomesnate proizvode, povezuje se s poremećajima metabolizma i povećanjem tjelesne težine. Ovi proizvodi često prolaze kroz postupke sušenja, dimljenja ili konzerviranja, pri čemu se dodaju aditivi, konzervansi i velike količine natrija. Uz to, neki sadrže nitrate koji, ako se konzumiraju u većim količinama, mogu doprinijeti inzulinskoj rezistenciji i metaboličkim poremećajima. Visok udio masnoća, posebno zasićenih, dodatno povećava rizik od debljanja i narušava metaboličko zdravlje.
Nutricionistica Emily Johnson iz Juicereporta navodi: “Kobasice, slanina i hrenovke imaju visok udio zasićenih masti i natrija. Često sadrže i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i dovode do povećanja tjelesne mase.”
Biljna ulja
– Ono što danas sve više učimo jeste da mnoga biljna ulja mogu sadržavati skrivene trans masti ili djelimično hidrogenirana ulja, koja su pod deklaracijom često navedena kao vlasnička ili biljna mješavina. Trans masti i hidrogenirana ulja poznata su po tome da uzrokuju srčane probleme poput visokog holesterola i, dugoročno, začepljenja arterija, upozorava registrirana dijetetičarka Jill Mongene.
S njom se slaže i registrirani nutricionista Jay Cowin iz ASYSTEM-a: “Univerzitet u Kaliforniji navodi da nije zdravo koristiti biljno ulje jer se sastoji od 80 posto masti i 20 posto proteina, što znači da je uglavnom građeno od zasićenih masnih kiselina. Također sadrži samo tragove nutrijenata, pa kuhanje s ovim uljem ne donosi veliku korist organizmu u poređenju s uljima koja sadrže više nezasićenih masnoća, poput maslinovog ulja.”
Datum i vrijeme objave: 05.12.2025 – 09:53 sati





