Kada je u pitanju posjedovanje kuće, pojavljivanje štetočina s vremena na vrijeme je neizbježno.
Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako ne biste nenamjerno privlačili štetočine u svoj dom. Štetočinama su potrebni sklonište, hrana i voda da bi preživjele — baš kao i nama. Ostaviti prljave sudove preko noći stvara savršeno okruženje za njih.
Iako ovo može djelovati kao bezopasna navika, ona može dovesti do pojave štetočina koje je teško kontrolisati. Stručnjaci za upravljanje štetočinama i čišćenje sada objašnjavaju šta se zapravo dešava kada ostavite sudove u sudoperupreko noći.
U nastavku otkrivaju zašto ova uobičajena kuhinjska navika može privući štetočine u vaš dom i daju savjete kako održavati kuhinju čistom kako biste ih držali podalje.
Zašto ne treba ostavljati prljave sudove u sudoperu
Završiti obrok i ostaviti prljave sudove u sudoperuda ih očistite kasnije može djelovati bezopasno, ali to može dovesti do većih problema sa higijenom u kuhinji — posebno ako se sudovi ostave preko noći.
Navika ostavljanja prljavih sudova u sudoperuobezbjeđuje štetočinama, kao što su njemačke bubašvabe, mravi, miševi i pacovi, stalni izvor hrane. Vremenom, oni mogu napraviti svoja gnijezda u blizini, pretvarajući ovu naizgled bezopasnu naviku u ozbiljan problem u kontroli štetočina.
„Sada imate štetočine koje hodaju po vašim radnim površinama, izmetaju po ormarićima i uriniraju po priboru za jelo,“ kaže Stju Muir, tehnički menadžer za bezbjednost i sertifikovani entomolog u kompaniji JP McHale Pest Management za sajt Martha Stewart.
„Trokut štetočina je ono što štetočinama treba da bi uspijevale u vašem domu, a tri tačke trokuta su hrana, voda i sklonište. Sada ste stvorili savršen dom za štetočine, i dok se nešto ne promijeni, one će biti dio vašeg doma i vaše porodice,“ dodaje Muir.
Šta se dešava kada sudove potapate preko noći
Uobičajeno je napuniti sudoperu sapunicom i vodom kada perete sudove kako bi se ostaci hrane lakše uklonili. Iako je ovo normalan korak u procesu čišćenja, nakon otprilike dva sata namakanja, bakterije počinju da se razmnožavaju, zbog čega voda prelazi iz korisne u mutnu, objašnjava Dženifer Parnel, suosnivačica kompanije Humble Suds.
„Rezultujuća sluzava površina može dvostruko produžiti vrijeme ribanja, pa namakanje treba da bude kratkoročno, a ne strategija za sljedeći dan,“ kaže Parnel. Ostaviti prljave sudove da se natapaju preko noći stvara ono što stručnjaci nazivaju savršenim „trokutom štetočina“.
Kako se bakterije i neprijatni mirisi nakupljaju u vašoj kuhinji
Bakterije se brzo razmnožavaju kada se prljavi sudovi ostave da se namakaju preko noći, posebno kada temperatura vode padne ispod 43 stepena Celzijusa (110°F), objašnjava Parnel. Pored rasta bakterija, ostaci hrane jakog mirisa mogu prenijeti neprijatne mirise na porozne kuhinjske materijale kao što su drvo, tkanine i sunđeri.
„Drvo je najranjivije. Porozno je, pa brzo upija mirise i vlagu, a sve pukotine ili udubljenja postaju savršena skrovišta za bakterije,“ kaže Parnel.
Ostaci hrane i zadržani mirisi privlače štetočine jer im obezbjeđuju pouzdan izvor hrane na koji će se stalno vraćati, što otežava njihovo uklanjanje iz doma.
Jednostavne navike za održavanje kuhinje
Najbolje je razviti naviku da isperete sudove odmah nakon upotrebe kako hrana ne bi stigla da se osuši. Ako imate mašinu za sudove, odmah stavite prljave sudove unutra, preporučuje Parnel. Ako je nemate, napunite sudoperu toplom vodom i malo sredstva za pranje sudova, i kratko potopite sudove prije nego što ih detaljno operete.
„Najbolje je da operete sve sudove prije nego što legnete, jer čista i prazna sudopera uklanja stalni izvor hrane i primorava štetočine da potraže hranu negdje drugo,“ kaže Muir.
Da biste održali sudoperu čistom, prilagodite svoju rutinu tako da se neredi rješavaju odmah, a ne odlažu. „Ako je sirovo meso dodirivalo neku površinu, ribajte sodom bikarbonom, sapunom i vodom, a zatim nanesite dezinfekciono sredstvo,“ savjetuje Parnel. „Za svakodnevnu upotrebu, kada sirovo meso nije uključeno, dovoljno je temeljno ispiranje i nedeljno osvježavanje pastom na bazi sode bikarbone da sve ostane čisto i bez mirisa.“
Parnel također preporučuje redovno dezinfikovanje sunđera i krpa za sudove kako bi se izbjeglo zadržavanje bakterija u sudoperu, i korištenje tople vode uz mlevenje ostataka hrane u kuhinjskoj mlinici prije nego što počnu da smrdе.
Datum i vrijeme objave: 01.12.2025 – 22:00 sati





