Je li gušća tekstura doista znak superiornosti? Iako jedan dominira proteinima, drugi skriva ključan mineral neophodan za vaše kosti. Saznajte zašto je mit o jednom “najboljem” jogurtu netočan.
I grčki i običan jogurt zaslužuju svoje mjesto u zdravoj prehrani, no iza naizgled sličnog naziva kriju se značajne nutritivne razlike koje ih čine prikladnima za različite potrebe. Oba su fermentirana proizvoda, puna korisnih probiotika koji podržavaju zdravlje probavnog sustava, ali tajna njihovih razlika leži u samom procesu proizvodnje.
Koja je razlika između grčkog i običnog jogurta
Temeljna razlika proizlazi iz toga što grčki jogurt prolazi kroz postupak cijeđenja. Dok se običan jogurt fermentira i hladi, grčki jogurt dodatno se cijedi kako bi se uklonilo tekući dio, tj. sirutka. Ovaj je korak ključan jer stvara karakteristično gustu, gotovo pa kremastu teksturu grčkog jogurta. Uklanjanjem sirutke ne mijenja se samo tekstura nego dolazi i do koncentracije određenih nutrijenata, dok se drugi gube.
Foto: Freepik
Zašto je jedan nutritivno dominantniji
Zbog postupka cijeđenja, grčki jogurt neprikosnoveni je pobjednik kad je u pitanju udio bjelančevina. On u prosjeku sadrži gotovo dvostruko više proteina u odnosu na običan jogurt. Ova visoka koncentracija čini ga izuzetno popularnim izborom među sportašima i svima koji žele održati ili izgraditi mišićnu masu. Osim toga, obilje proteina doprinosi duljem osjećaju sitosti, što je velika prednost za osobe koje pokušavaju kontrolirati tjelesnu težinu i smanjiti ukupni dnevni unos kalorija.
Po čemu je obični jogurt bolji
Dok grčki jogurt odnosi pobjedu u proteinima, običan jogurt je jasan prvak u kalciju. Uklanjanjem sirutke, koja sadrži značajan dio minerala, grčki jogurt gubi i znatan dio kalcija. Stoga običan jogurt, koji zadržava sve te sastojke, može ponuditi gotovo dvostruko više kalcija po obroku. Kalcij je esencijalan za izgradnju i održavanje jakih kostiju, čineći običan jogurt boljim odabirom za one kojima je primaran fokus zdravlje koštanog sustava. Također, često sadrži i više kalija.
Koji je bolji za kontrolu razine glukoze u krvi
Kad govorimo o ugljikohidratima i šećerima, grčki jogurt opet ima prednost. Budući da se cijeđenjem uklanja i dio laktoze, prirodnog mliječnog šećera, grčki jogurt je prirodno niži u ukupnim ugljikohidratima i šećeru. To ga čini preferiranim odabirom za osobe koje prate unos šećera, poput onih s dijabetesom, ili za one s blagom netolerancijom na laktozu. Običan jogurt, s druge strane, zbog višeg udjela ugljikohidrata, može poslužiti kao brži izvor energije.
Koji jogurt odabrati
Odluka o tome koji je jogurt “zdraviji” u potpunosti ovisi o vašim individualnim ciljevima. Ako tražite maksimalnu sitost i podršku mišićima, grčki jogurt bolji je odabir. Ako vam je glavni prioritet unos kalcija za jačanje kostiju, onda je običan jogurt superioran. Najvažniji savjet bez obzira na vrstu jest odabir nezaslađene, obične varijante jer dodani šećeri u voćnim i aromatiziranim jogurtima mogu poništiti sve navedene zdravstvene prednosti.
Foto: Dupe; Freepik





