Hladnije dane teško možemo zamisliti bez toplog jela na žlicu. Ovaj gulaš popularan je diljem svijeta, dobio je i razne inačice, a ovaj nam se učinio najboljom varijantom za ove prve hladne dane. Naime, pikantno nas uvijek zagrije i nekako baš paše i našem želucu i obrazima koji se zarumene od hladnoće. Kad želiš nešto konkretno, ali na žlicu, pikantni gulaš je stvarno dobar izbor!
Pikantni gulaš još je bolji drugi dan
Još je bolje kad se vratiš kući s hladnog, ledenog zraka vani, pa ga nađeš toplog na štednjaku. Dobra stvar je to što ga možeš pripremiti dan ranije, pa začas podgrijati. Osim toga, možeš ga kombinirati s njokima, pa čak i nekim verzijama tjestenine. Možda je baš ovo tvoje novo omiljeno jelo na žlicu.
SASTOJCI
- juneći but 500 g
- luk 2 kom
- mrkva 150 g
- suncokretovo ulje 20 ml
- nasjeckana rajčica iz konzerve 250 g
- mljevena paprika – ljuta 1 žličica
- ajvar 1 žlica
- češnjak 1 kom
- ljuta papričica 0,50 kom
- koncentrat rajčice 1 žlica gustin (kukuruzni škrob) 0,50 žlica
- listići svježeg peršina 1 žlica
- sol
- papar
POSTUPAK
- Na ulju poprži junetinu narezanu na manje kocke. Dodaj nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Pirjaj oko 5 minuta, makni s vatre i umiješaj koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.
- Vrati na vatru, dodaj nasjeckanu čili papričicu i rajčice, posoli i popapri. Dodaj 8 dl vode (ili goveđeg temeljca) i kuhaj poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
- Po potrebi dolij još vode. Škrobno brašno razmuti u malo hladne vode i umiješaj u juhu. Kratko prokuhaj, umiješaj ajvar i pospi nasjeckanim peršinom.





