Napici od kakaa mogu pomoći u oslobađanju od stresa, a istovremeno neutralizuju negativan učinak masne hrane za kojom mnogi od nas posežu kada su pod stresom.
Ako jedete masnu hranu tokom stresnih perioda, ispijanje kakaa može vam pomoći da se brže oporavite od stresa, pokazuje nova studija, piše Medical News Today.
Iako se u stresnim periodima najčešće okrećemo hrani s visokim sadržajem masti, konzumiranje kakaa može nam pomoći da se brže oporavimo od fizioloških efekata stresa. To pokazuje nova studija Univerziteta u Birmingemu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Autori studije – koja je objavljena u časopisu Food & Function – prethodno su dokazali da konzumacija masne hrane može negativno uticati na vaskularnu funkciju i smanjiti oksigenaciju kore mozga tokom stresnih situacija, kao i spriječiti naknadni oporavak organizma.
Kakao sadrži flavanol epikatehin, koji opušta sloj endotelnih ćelija krvnih sudova, poboljšava njihovu funkciju i reguliše povišen krvni pritisak, što je uobičajena reakcija na stres.
Konzumacija napitaka od kakaa povezana s boljim odgovorom na stres
Za studiju su naučnici angažovali 23 mlade, zdrave osobe, muškarce i žene. Svako je dobio obrok bogat mastima uz napitak od kakaa s visokim ili niskim sadržajem epikatehina sat i po prije nego što su podvrgnuti osmominutnom stres-testu.
Njihova vaskularna funkcija procijenjena je mjerenjem dilatacije brahijalne arterije posredovane protokom, što pokazuje koliko se arterija može proširiti kada se poveća protok krvi. Ovo je mjerjeno na početku ispitivanja, a zatim 30 i 90 minuta nakon stresnog zadatka.
U grupi s visokim sadržajem epikatehina, 30-minutna dilatacija posredovana protokom bila je niža, ali se već značajno poboljšala nakon 90 minuta, što ukazuje na brži oporavak od efekata stresa.
Merili su se i drugi efekti stresa, uključujući oksigenaciju prefrontalne kore, protok krvi u podlaktici, krvni pritisak, kardiovaskularnu aktivnost, prečnik karotidne arterije i protok krvi, kao i raspoloženje. U tim merenjima nisu primećene razlike između grupa s visokim i niskim sadržajem epikatehina.
Zašto masna hrana pogoršava stres?
Iako hrana s visokim sadržajem masti može biti ukusna i utješna, prethodna istraživanja snažno sugerišu da je, ako osoba želi da se oporavi od negativnih efekata stresa, najbolje izbjegavati takve namirnice. To posebno važi za ljude s stresnim poslovima ili koji redovno doživljavaju stres.
„Veoma stresni poslovi mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti do 40% u poređenju s osobama koje nisu izložene tim stresorima. To je vjerovatno, makar djelimično, posljedica stalnog oštećenja vaskularne funkcije izazvanog stresom, koje može prerasti u trajna oštećenja“, rekla je koautorka studije, dr Katarina Rendeiro, predavač nauke o ishrani na Univerzitetu u Birmingemu.
Čeng-Han Čen, MD, sertifikovani interventni kardiolog i direktor Programa za strukturna srčana oboljenja u Medicinskom centru MemorialCare Saddleback u Kaliforniji, koji nije učestvovao u studiji, naveo je moguće efekte dugotrajnog stresa na osobe koje nemaju vremena da se oporave između stresnih događaja.
Primijetio je da „povišen nivo stresa tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do hroničnog povećanja hormona stresa, upala i krvnog pritiska, što zatim može izazvati kardiovaskularne poremećaje poput hipertenzije, srčanog ili moždanog udara.“
Rendeiro je istakla da i manje smanjenje dilatacije posredovane protokom može biti jednako značajnom povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Zašto flavanoli iz kakaa mogu neutralisati utjecaj stresa
Prema dr Katarini Rendeiro, nije potpuno jasno zašto konzumacija masne hrane usporava oporavak dilatacije posredovane protokom nakon mentalnog stresa, iako postoje dokazi o povišenim nivoima triglicerida i C-reaktivnog proteina u krvi nekoliko sati nakon konzumacije masne hrane. Povišeni nivoi ovih supstanci smanjuju dušikov oksid iz endotela, oštećujući njegovu funkciju. Ovo bi mogao biti razlog zbog kojeg kakao pomaže.
Mišel Rutenštajn, preventivna kardiološka dijetetičarka i stručnjakinja za zdravlje srca u EntirelyNourished, koja također nije učestvovala u studiji, tvrdi da flavanoli kakaa „mogu pomoći u skraćivanju vremena oporavka od stresa bez obzira na konzumiranje masne hrane, zahvaljujući njihovoj sposobnosti povećanja nivoa dušikovog oksida.“
Rendeiro je slično primijetila da epikatehin u kakau povećava „dostupnost vazodilatatora – dušikovog oksida, za koji je poznato da poboljšava vaskularnu funkciju.“
„Flavanoli“, objašnjava Rutenštajnova, „predstavljaju vrstu flavonoida, grupe biljnih jedinjenja poznatih po antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Ostali izvori flavanola su zeleni čaj, kora jabuke, bobičasto voće i grožđe.”
Postoje i naznake, rekla je Rendeiro, da „čestice lipoproteina bogate trigliceridima mogu izazvati direktnu povredu vaskularnog zida. S druge strane, konzumacija masti može neizravno izazvati endotelnu disfunkciju povećanjem oksidativnog stresa.”
Kakao, zeleni čaj i bobičasto voće mogu pomoći u borbi protiv stresa
Međutim, naučnici su otkrili da, po svemu sudeći, kakao nema blagotvoran učinak na smanjenje pada oksigenacije mozga izazvanog stresom. „Promjene u protoku krvi u mozgu izazvane stresom mogu dovesti do kognitivnih promjena, kao što su poteškoće s koncentracijom, problemi s pamćenjem, narušeno donošenje odluka ili čak promjene raspoloženja“, objasnio je Čen.
Uprkos tome, nalazi studije o kakau su ohrabrujući. „Dobra vijest“, zaključila je Rendeiro, „jeste da, kada ste pod stresom, ako ne možete da odolite masnoj hrani, dodavanjem zdrave hrane bogate flavanolima tom obroku možete umanjiti efekte stresa i kombinovanih masti na vaskularnu funkciju.“
Studija navodi da možete unijeti sličnu količinu korisnih flavanola kao u ispitivanju konzumiranjem 5,5 kašika neprerađenog kakaa, 2 šolje zelenog čaja ili 300 g bobičastog voća.
„Naravno, ne želimo podsticati ljude da jedu masnu hranu kada su pod stresom, ali u situacijama kada se to dogodi, postoji dodatna nutritivna strategija koja može pomoći u ublažavanju tih efekata“, savjetovala je dr Katarina Rendeiro, jedna od autorki studije.
Datum i vrijeme objave: 21.11.2025 – 13:00 sati





