Tradicionalni miris i okus gibanice iz kuhinje naših baka i majki ostao je u najljepšem sjećanju. Kako sve ne bi ostalo u sjećanju ili iščekivanju srdačne dobrodošlice, otkrivamo vam recept za najukusniju gibanicu sa sirom!
Postoji mnogo načina pripreme, ali uvijek treba izabrati onaj koji je najviše prilagođen vašim željama i mogućnostima. Sigurni smo da ćete uz naše savjete za što lakšu i najbržu pripremu početi sa redovnim radom, a vaše domaćinstvo najsretnije. Priprema se od svega nekoliko sastojaka, a glavni su jaja, sir i jogurt. Zvuči prilično jednostavno, zar ne?
Prvo, krenimo otkud ovo mnogima omiljeno jelo, odakle je napravljeno ono koje je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda i saznajte koji su najbolji recepti za gibanicu sa sirom!
Gibanica – odakle dolazi
Gibanica se smatra jednom od najstarijih jela na Balkanskom poluostrvu i njegova istorija seže u srednji vek. U to vrijeme bio je popularan među pravoslavcima, a posebno se jeo za vrijeme praznika i važnih vjerskih obreda.
Međutim, njegova istorija nije u potpunosti poznata, ali se smatra da je prvobitno nastala kao obrok za seljake i porodice u ruralnim područjima Balkana. Vremenom se proširio i na druge krajeve regiona i danas je jedno od najpopularnijih jela na Balkanu.
U našem narodu je rasprostranjeno mišljenje da je gibanica potpuno srpsko jelo. Međutim, kako je svojevremeno napisao etnolog Milenko Filipović, naziv je arapskog porijekla (giban, sir) i svjedoči da je barem uticalo na pripremu tog jela.
Kada bismo željeli preciznije saznati porijeklo riječi gibanica, našli bismo je u Egiptu, jer se upravo u egipatskom arapskom kaže riječ sir. mobilniplural gipka.
Ima izvedenica: gibaničar – onaj koji pravi gibaniču, onaj koji rado jede gibaniču, onaj koji se rado nameće kao gost i gosti na tuđi račun. Poznata je i izreka praviti nered na nekomeu značenju – učiniti nekome neprijatnim, napraviti nekome tortu.
Zanimljivo je i da je 2007. godine mionička gibanica ušla u Ginisovu knjigu rekorda! Bio je težak 1140 kilograma i dugačak 127,38 metara. Za pripremu je utrošeno 380 kilograma kora, isto toliko sira, 3300 jaja, 40 litara jestivog ulja, 50 kilograma masti, 110 litara mineralne vode i 600 vrećica praška za pecivo.
Nema bora svuda – bora
Mnogi misle da je gibanica jelo koje se pominje samo kod nas, ali u zavisnosti od toga u kom delu zemlje (ili nekoj drugoj zemlji) i značenja se razlikuju. Tako imamo primer Banata, gde je gibanac ili gibanka lepinja pečena na masti, a gibančica kolač od dve lepinje sa filom između njih.
U Makedoniji i Bugarskoj gibanicu zovu banica, dok u Hrvatskoj nije ni slana! To je u pitanju Međimurska gibanicatradicionalni desert koji se sastoji od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak četiri vrste nadjeva: orasi, sir, mak i jabuke. Izuzetno je sočan, a kombinacija toliko različitih i naizgled nespojivih ukusa čini ga veoma zanimljivom, bogatom i zaista ukusnom poslasticom. Možda će vam kombinacija toliko različitih okusa i mirisa u početku biti pomalo zbunjujuća, ali velike su šanse da ćete tražiti još jedan komad
Slovenci imaju i svoju trkačku dvoranu! Njihovo se zove prekmurska gibanica, koji je manje-više isti desert, samo što se razlikuje po načinu sastavljanja. Međimurska gibanica priprema se od sočnog nadjeva od maka i oraha, sa mlijekom, a svaki fil se slaže jednom u debelom sloju. U prekmurskoj gibanici kore se obično posipaju suhim sastojcima, bez mlijeka, a na svaki fil se stavljaju dva tanka sloja.
Kako napraviti gibanicu sa sirom – recept
Neki bi se mogli zapitati da li je to zapravo bora pita sa sirom, što za istinske ljubitelje kulinarstva (posebno Balkana) nije upitno jer je razlika, naravno, očigledna.
Među mnoštvom različitih recepata koji se mogu naći na internetu, teško je odlučiti se za najbolji način pripreme gibanice. Preporučujemo da bude najjednostavnije, jer se radi o jelu koje ne treba biti komplikovano.
Najbolji recept za gibanicu je onaj koji će vam biti najlakši, a kojim ćete oduševiti svoje nepce (prvo svoje, a potom i svoje ukućane). S obzirom da se gibanica sa sirom priprema od svega nekoliko sastojaka, možda je najbitnija stvar koja se može naći u frižideru ona koja zavisi samo od vas – dobra volja i malo slobodnog vremena.
Predstavljamo vam recept i nekoliko trikova kako bi tijesto bilo prozračnije, mekše i ukusnije!
Sastojci:
- 1/2 kg kore za gibanicu
- 4 jaja
- 1/2 kg sira
- 1 čaša jogurta
- 1 dcl kisele vode
- 1 dcl ulja
- 50 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica soli ili manje, ako je sir slan
- ulje za podmazivanje tepsije
priprema:
Okrugli pleh prvo namazati uljem i na dno staviti dve kore, tako da se preklapaju, a krajevi preklopiti preko ivica. Ako koristite papir za pečenje, možete ga staviti ispod tih kora da se ne zalijepe. Zatim ih poprskajte sa malo ulja i upalite rernu na 200 stepeni Celzijusa da se zagreje.
Za fil umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, jogurt, kiselu vodu, ulje, brašno i prašak za pecivo. Posolite po ukusu, ali prvo probajte fil.

Jedan od “trikova” koji vam možemo predstaviti je da kada pravite fil posebno umutite belanca tako da dobijete masu sličnu snegu, a zatim je pomešajte sa ostalim sastojcima.. Tako će testo biti prozračnije. Naravno, to nije obaveza, ali samo ako želite eksperimentirati i isprobavati nove načine.
Preko kore posuti malo fila, pa na drugu koru staviti drugu koru, savijati je tako da stane preko tepsije. Nagužvanu koru ponovo posuti filom, pa ponovo staviti naboranu koru.
Postupak je prilično jednostavan, jer ga samo treba ponavljati sa svakom sledećom korom, redom kora – premazivanje, dok ne potrošite sav materijal.
Kada dođete do pretposljednje kore, krajeve tih kora prebacite na dno tepsije koju ste stavili prve prije nje. Odozgo pospite još malo fila i stavite poslednju koru koju ćete šuškati i izvijati po ivicama.
Kada ste gotovi, premažite ih sa malo ulja i pecite oko 40-50 minuta ili dok kora ne porumeni. Ostavite u rerni oko 10 minuta, a kada izvadite okrenite na drugu stranu, tako da ono što je bilo na dnu sada bude gore. Kratko ohladiti na sobnoj temperaturi i iseći na komade željene veličine.
Uživajte u svakom zalogaju!
Gujvara sa sirom – recept
Preklop ne mora biti “ravan”, može biti i “naboran”. U narodu poznat kao džem od sira, verovatno je i lakši način pripreme, jer ne morate da slažete kore jednu na drugu, već da ih zgužvate. Međutim, to ne znači da je manje ukusan ili drugačiji, već je po mnogima upravo suprotno – džemovi su mekši i ukusniji!
Nemojte se demotivirati ako je vaš prethodni pokušaj završio sa gnjecavim, udubljenim korama ili ako na kraju nije bila dovoljno mekana, jer ćemo vam pokazati najbolji način da napravite džem od sira!
Okus ovog gurmanskog užitka je jedinstven, kao i recept! Potrebni su vam isti sastojci kao i za običnu gibanicu, samo je način pripreme drugačiji.
Sastojci:
- 500 g kore za gibanicu
- 250 g sira
- 2 jaja
- 100 ml jogurta
- 150 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika ulja
- 1/2 šolje vode

priprema:
Prvo umutite jaja, dodajte sir, jogurt i ulje, pa sve dobro izmiješajte. U smjesu dodajte kiselu vodu. Jednu kašiku ulja pomešajte sa pola šolje vode i time ćete kasnije premazati prvu i poslednju koru.
Pleh obložiti papirom za pečenje ili premazati uljem, pre stavljanja prve kore. Tada na scenu stupa mješavina ulja i vode koju ste ranije napravili i poprskajte je, pa stavite drugu koru, pa opet malo vode i ulja.
Zgužvajte dve kore (po želji, ali pazite da se ne zgužvaju toliko da se mrve), umočite u fil (jaja, sir, jogurt) i ređajte u pleh. Sa ovim korakom ne morate biti previše oprezni, lako možete staviti koru i ravnomjerno je rasporediti po plehu.
Preko dve izgužvane kore staviti drugu suvu, da uglovi ne izlaze iz tepsije. Ponovite postupak tako što ćete u tepsiju staviti dve kore natopljene filom jednu do druge pa jednu preko druge i tako dok se sav materijal ne potroši.
Na kraju će vam trebati dvije suhe kore da sve prekrijete i premažite ih mješavinom ulja i vode.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Ne zaboravite na testo, smanjite temperaturu na 150 stepeni tokom pečenja (nakon 20-ak minuta). Kada kora porumeni, džem je gotov!
Prilično jednostavno, zar ne? Na ovaj način džem od sira neće biti suh, mastan ili gnjecav, već baš onakav kakav ga pamtite iz mamine ili bakine kuhinje!
Nadamo se da smo vam pomogli da pronađete najlakši način da napravite gibanicu sa sirom. Sigurni smo da ćete se stalno vraćati ovim receptima!
Pokušajte da uživate u procesu izrade, jer sve što dolazi iz kućne kuhinje i pripremljeno s ljubavlju već ima neku draž u sebi.




