Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Na glasačkim listićima napisano pitanje u suprotnosti sa ustavom BiH?

0

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 saopćila je da su ih članovi i prijatelji Kruga 99 koji žive u inozemstvu informisali da je na glasačkim listićima koji su počeli pristizati na njihove adrese za predstojeće izbore naslovljena neustavna formulacija koji se tiče glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ističu da su u izbornim listićima definisane opcije: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – bošnjački član, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – hrvatski član i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine  – srpski član.

“To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5., kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način sugeriše da se navodno bira bošnjački član, hrvatski član i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno. Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj i mogućnosti demokratskog razvoja BiH. Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Srbin” naglašavaju je iz ove asocijacije.

Krug 99, kako se navodi u saopćenju za javnost, iz navedenih razloga traži da Centralna izborna komisija odmah i neizostavno povuče sve neispravne glasačke listiće koji sadrže neustavne formulacije te da o svome trošku odštampa nove ispravljene glasačke listiće koji se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Ako nemaju novca, onda tražimo od Centralne izborne komisije da odštampa i plati štampanje novih, ispravljenih glasačkih listića, a da se sredstva namire tako što sebi neće isplaćivati lične dohotke ili plaće dok se ne izmire troškovi štampanja, jer se radi o grešci koju je prouzrokovala Centralna izborna komisija i koje mora vlastitim sredstvima ispraviti ovu kardinalnu grešku. Koristimo ovu priliku da podsjetimo Centralnu izbornu komisiju da je neustavno djelovanje krivično djelo, kao i navođenje drugih, u ovom slučaju svih glasača na krivično djelo, na način da se kroz neispravan i neustavan glasački listić prihvata činjenično stanje koje nije utvrđeno Ustavom Bosne i Hercegovine”, ističu iz Kruga 99.

Na kraju zahtjevaju promptno djelovanje Centralne izborne komisije kroz povlačenje neispravnih, neustavnih, glasačkih listića te štampanje novih ispravnih prema formulacijama koje stoje u Ustavu Bosne i Hercegovine, član 5 i Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, član 8, jer se jedino na njima može obaviti ispravno glasanje.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version