Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Podignuta Optužnica protiv Ismeta Dedeića, Ante Ilića, Bojana Delića i Azura Mustafića u predmetu “SISTEM”!

0

Kako nezvanično saznajemo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH danas je podiglo optužnicu protiv četiri lica u predmetu “SISTEM” a to su:

  1. Ismet Dedeić – rođen 1947
  2. Anto Ilić – rođen 1974
  3. Bojan Delić – rođen 1982
  4. Azur Mustafić

Oni se navodno terete za krivično djelo zloupotreba položaja u Zavodu za planiranje projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH. Ismet Dedeić je obnaša funkciju direktora pomenutog zavoda dok Anto Ilić obnaša funkciju zamjenika istog. S druge strane Bojan Delić je član upravnog odbora pomenutog zavoda dok Azur Mustafić obnaša funkciju stručnog savjetnika za upravljanje projektima i pripremu programa javnih investicija u Zabodu za izgradnju BD BIH.

No pretpostavljamo da se optužnica još uvijek krije od javnosti jer bi prema proceduri danas ili sutra trebala biti proslijeđena u osnovni sud na potvrđivanje iste.

Interesantno je također da je Zavod za Planiranje izgradnju i projektovanje Brčko distrikta BiH pored navedenih lica iz optužnice uz dodatno suprugu bivšeg Gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića odnosno Mensure Kadrić koja obnaša funkciju šefa Sektora za prostorno planiranje, u žiži javnosti zbog obustave trase auto puta koja prolazi kroz Brčko a koja je za budućnost i upitna zbog viška kilometara i sumnjivih lukova kao i pojedinih parcela preko kojih prelazi ista. Kako smo saznali uskoro bi trebale biti poduzete i istražne radnje u vezi same trase u pomenutom zavodu koji je i ucrtavao i projektovao spornu trasu auto puta Brčko-Bijeljina.

No šlag na tortu je također da se mimo podignute današnje optužnice odlukom novog pro bosanskog bloka predstavnika bošnjaka i nacionalnih manjina u Skupštini Brčko distrikta BiH uveliko sprema promjenom zakona razrješenje direktora Zavoda Ismeta Dedeića kao i obaranjem financijskih izvještaja Zavoda za izgradnju novom skupštinskom većinom što bi samim obaranjem izvještaja trebalo uzrokovati krivičnu prijavu i istragu zbog ne dobijanja glasova potrebne većine za usvajanje izvještaja zavoda za izgradnju.

Svakako će biti jako interesantno pratiti koja će to imena biti odgovorna za pad financijskih i drugih izvještaja na skupštini BD BIH.

Kako smo saznali politička stranka SBB je internim sporazumom novog Probosanskog bloka dobila Zavod za planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH te je već poznato tko će biti novi i mlađi direktor umjesto trenutnog Ismeta Dedeića protiv kojeg je danas podignuta optužnica od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Podsjećamo Policija je još krajem 2021. godine sprovela akciju kodnog naziva “SISTEM” Direktor zavoda za izgradnju Ismet Dedeić i zamjenik direktora Zavoda Anto Ilić su proveli par dana u pritvoru nakon čega su odlukom suda pušteni da se brane sa slobode. No danas nakon skoro dvije godine podignuta je optužnica protiv pomenutih lica u predmetu “SISTEM”.

Policija Brčko distrikta BiH godine 2021. u skladu s državnom Strategijom za borbu protiv korupcije, nastavila je kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentovanju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH, što predstavlja jedno od strateških opredjeljenja Policije Brčko distrikta BiH u njenom radu.

S tim u vezi, Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH a po Naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH kontinuiranim planskim i višemjesečnim istražnim aktivnostima u okviru operativne akcije kodnog naziva “Sistem“ istraživala i dokumentovala krivična djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi procedura kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Navedene aktivnosti na suzbijanju korupcije provođene su uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U sklopu finalizacije operativne akcije „Sistem“, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, dana 30.09.2021. godine realizuju Naredbu Osnovnog suda BiH prilikom čega na više lokacija na području Brčko distrikta BiH vrše pretresanja lica, objekata, službenih prostorija i vozila. Radnje dokazivanja provode se prema tri osumnjičena i to I.D., rođen 1947., A.I. rođen 1974. i B.D, rođen 1982., svi iz Brčkog, od kojih su dva visokopozicionirani službenici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, dok je treće lice visokopozicionirani zaposlenik Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH i predsjednik je nadzornog odbora Zavoda.

Osumnjičeni će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 377. stav 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, te s tim u vezi Policija neće izdavati dodatna saopštenja.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version