Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

I Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju najavio štrajk upozorenja, uposlenici traže veće plate i da se zaustavi smjena direktora zavoda!

0

Jutros u jutarnjim satima uposlenici zavoda za izgradnju najavili su štrajk upozorenja u Brčko distriktu BiH. Oni traže da se njihove plate povećaju i usklade sa platama sudija u osnovnom sudu te napravi razlika od doktorskih.

“Sramota je da mi 8 sati sjedimo ne spavamo i crtamo danima linije, sve te projekte crtamo na jednoj stolici dok tamo neki doktor specijalista ima platu skoro 30KM veću od naše. Oni pogledaju par pacjenata u toku dana prepišu im recept za lijekove i završe svoj posao, lično sam to gledala kada su doktori prepisivali mom mužu lijekove za smirenje,to je 10 sekundi posla”, dodaje šefica Sektora za prostorno planiranje u zavodu za izgradnju.

Ona tvrdi da doktori također imaju povlastice i dežurstva “Dakle oni mogu i da odmore i odspavaju kad žele, dok mi nemamo kad da dignemo glavu od posla. Ljudi shvatite mi nemamo kad da jedemo ako nam vjerujete.”

Ona dodaje da je također sramota da sudije u osnovnom sudu imaju veće plate od naših inžinjera koji moraju savršeno proračunati statiku potencijalnog objekta ispitati područje da li je plavno, da li tu postoji neko riječno korito, postoje li aktivna klizišta, kakva je podloga i sl. Nije isto ako je podloga na mjestu gradnje sačinjena od ilovače ili šljunka velika je to razlika i to mi moramo prepoznati prilikom projektovanja. Dok tamo neki sudija samo što dvaput u toku dana obuče sudijsku uniformu i dva puta udari drvenim čekićem od sto ima puno veću platu od naše. “Znamo i mi obući uniformu i uzeti novac ali mi nažalost nemamo uniformu a novac nam sve više treba” tvrdi šefica sektora za prostorno planiranje za naš portal.

“Na kraj krajeva šta je sa sudija iz nogometa prve i druge lige distrikta zašto se i njihove plate ne povećaju i poravnaju sa platama sudija u Pravosuđu distrikta BiH.” dodaje ona. ONa dodaje da je srećom njena kuma prošla na konkursu za savjetnika te će barem malo lekše biti raditi sa odjeljenjem za prostorno planiranje i urbanizam sad kada dođe novi Šef odjeljenja koji dolazi iz NIP-a.

“Vjerujte isfrustrirani smo tom činjenicom a pogotovo što hoće SBB da nam zamjeni direktora našeg okvirnim sporazumom pro bosanskog bloka odnosno izmjenom zakona da penzioneri više ne mogu obnašati funkcije na budžetu Brčko distrikta BiH”.

Sindikt radnika zavoda tvrdi da je njihov kolektivni uslov da se zaustavi politički proces smjene njihovog direktora te da se zaustave politički montirani tužilački procesi. “Zaista je sramota šta rade našem direktoru koji je napravio ovaj zavod svojim rukama. Čovjek je u godinama ima preko 72 godine i oni mu montiraju neke optužnice i sudske procese jadan čiovjek više ne zna je li došao ili pošao. Zaista smo zgroženi šta nam se radi” dodaje jedan od stručnih saradnika zavoda.

Direktor zavoda nije htio puno komentarisati samo je u telefonskom razgovoru za portal “TIMES.BA” kazao sljedeće: ” Ovo je na mene hajka, u ovoj kasabi više nema ni čoajstva a ni bratstva, a o jedinstvu da ne pričamo. Svi se okomili na mene ko da sam samo ja direktor neka se malo okome na direktora Komunalnog. Neka se oni ne igraju samnom ako mi samo taknu Zavod srušit ću im probosanski blok izvlačenjem iz njega svog čovjeka pa neka poslije plaču onima koji su ioh poslali da mene ruše”

No na pitanje kako gleda na pisanja medija o raznim aferama u zavodu kada je u pitanju trasa auto puta Brčko-Bijeljina te kako se tvrdi da postoji višak kilometara unutar same trase gdje se lukovi lome kako bi se trasa prostriala ka slektovanim benzinskim pumpama, on je samo kratko kazao: “Pušći tu balafurdiju, šta oni znajuo inžinjeringu i saobraćajnicama”

Vozač zavoda takođe je govorio o pravima radnika i nelogičnostima. “Pazite ja sam vozač da li je vama normano da vozač u hitnoj pomoći koji spašava ljudima živote ima platu oko 800 KM dok vozač u zavodu ima oko 1.100KM pa gdje to ima da li oni znaju da mi u zavodu ponekad vozimo našeg direktora intelektualca, vrsnog poznavaoca i ovog i onog prijeratnog sistema” Očekujejemo da nam plate podignu na 1.500 KM kako bi se podvukla linija i napravila razlika između zavoda i doma zdravlja!

Uposlenici zavoda žele također da im se uračuna kao i političarima iz federacije. I mi želimo da imamo naknadu na “Crni Hljeb” siti smo bijelog, tvrde iz zavoda a i cijena punozrnatog je skočila taman posla da tražimo i naknadu za hljeb od heljde.

Štrajk upozorenja najavljen je za Četvrtak 30.03.2023. godine u 5 do 12 ispred benzinske pumpe Cerol na bijeljinskoj cesti.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version