Ko ne voli svjež hljeb i peciva? Kada kupujemo u pekari, često pitamo prodavača je li pecivo upravo izašlo iz pećnice. U trgovinama se svježina provjerava “dodirom” ili laganim pritiskanjem, pa se često može vidjeti kako, najčešće stariji kupci, provjeravaju desetke peciva prije nego što odaberu. Ako se tijesto nakon pritiska brzo vrati u prvobitni oblik, pecivo je svježe; ako ostane spljošteno, bolje ga je preskočiti.
Ali ako pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da domaći hljeb brže stari i postaje mrvljiv u odnosu na onaj iz pekare.
Trik je u jednom neočekivanom sastojku – onom koji znaju samo profesionalci.
pecivo upravo izašlo iz pećnice. U trgovinama se svježina provjerava “dodirom” ili laganim pritiskanjem, pa se često može vidjeti kako, najčešće stariji kupci, provjeravaju desetke peciva prije nego što odaberu. Ako se tijesto nakon pritiska brzo vrati u prvobitni oblik, pecivo je svježe; ako ostane spljošteno, bolje ga je preskočiti.
Ali ako pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da domaći hljeb brže stari i postaje mrvljiv u odnosu na onaj iz pekare.
Trik je u jednom neočekivanom sastojku – onom koji znaju samo profesionalci.
“Trajnost pekarskih proizvoda, poput hljeba, mafina i kolača, možete značajno produžiti dodavanjem jedne kašike meda u tijesto. Zahvaljujući ovom sastojku, mafini, lepinje i hljeb duže ostaju svježi i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuhar iz “Haggis Pub & Kitchen”.
Na ovaj način, i kod kuće možete uživati u mekanom, mirisnom i dugotrajnije svježem hljebu, baš kao iz pekare.
Datum i vrijeme objave: 26.11.2025 – 17:03 sati





