Mesari su stručnjaci za meso, pravi “kirurzi za proteine” koji točno znaju gdje rezati, kako se koji komad koristi i što ga čini jedinstvenim, a jednako tako znaju i koje su to najčešće greške koje ljudi rade prilikom kupovine mesa. Jedna od njih je najčešća, a iskusni mesari su za portal Simply Recipes otkrili i koja je to.
Zašto je razgovor s mesarom ključan?
Meso je često najskuplji dio obroka, stoga umjesto da se oslanjate na metodu pokušaja i pogrešaka, iskoristite znanje koje vam mesar može ponuditi. Oni vam mogu pomoći pronaći savršen komad mesa po najboljoj cijeni. Zaboravite na internetske pretrage i pitajte ljude koji svakodnevno režu, obrađuju i pripremaju meso. Njihovo iskustvo i osobni savjeti su neprocjenjivi, a najveća greška koju ljudi rade jest da ne pitaju mesara za savjet, prenosi Index.
Na primjer, nisu svi komadi govedine isti. Osim razlike u cijeni, svaki komad ima jedinstvenu strukturu mišića koja utječe na mekoću i okus. Mesar Danny Arriaga objašnjava da se kupci često dvoume između ramsteka i vješalice, a on ih gotovo uvijek usmjerava prema vješalici. “Ramstek je teško rezati, dok vješalica ima više okusa zahvaljujući svojoj mišićnoj strukturi”, kaže Arriaga.
Više od savjeta – pitanje sigurnosti
Vaš mesar je također važan izvor informacija o sigurnosti hrane. Mesar Ed Campbell ističe da je jedna od najčešćih pogrešaka koje primjećuje nesigurnost kupaca oko pravilnih temperatura pečenja. “Možemo pomoći spriječiti nagađanje”, objašnjava on i ističe kako vas savjet o tome kako bi komad mesa trebao biti pečen i na kojoj temperaturi može spasiti od suhog, prepečenog obroka, ali i od zdravstvenih rizika.





