Nakon vikenda ispunjenog uživanjem u dostavi hrane ili domaćim jelima, vaš frižider vjerovatno je pun ostataka. Međutim, njihovo čuvanje može biti rizičnije nego što mislite. Prema pisanju britanskog Mirrora, stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da mnogi prave tri jednostavne greške prilikom skladištenja ostataka hrane.
Ove naizgled beznačajne navike mogu stvoriti idealne uslove za neprimjetno razmnožavanje štetnih bakterija. S obzirom na to da se sve više ljudi okreće podgrijavanju obroka kako bi uštedjeli vrijeme i novac, raste i vjerovatnoća da će napraviti ove propuste. Iz Agencije za standarde hrane (Food Standards Agency – FSA) upozorili su na najčešće greške.
Pogreške kod čuvanja ostataka hrane
Glasnogovornik FSA rekao je: „Ohlađenu hranu tokom pripreme držite izvan frižidera što je kraće moguće, najviše četiri sata. Također, ne ostavljajte vrata frižidera dugo otvorenim jer uređaj tada mora trošiti više energije kako bi ponovo spustio temperaturu.“
Jedna od ključnih preporuka jeste da se topla ili vruća hrana nikada ne stavlja direktno u frižider. Potrebno je pustiti da se kuhano jelo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga spremiti u frižider unutar jednog do dva sata.
Kako biste ubrzali proces hlađenja, hranu podijelite na manje porcije i rasporedite je u pliće posude ili vrećice za zamrzavanje prije nego što je stavite u frižider ili zamrzivač.
Koliko dugo hrana smije stajati vani?
Iako FSA navodi duži period, stručnjakinja za hranu Ghaida Batarseh Havern smatra da je taj vremenski okvir čak i kraći prije nego što kuhana hrana postane nesigurna za konzumaciju. Prema njenim riječima, hrana smije provesti u „opasnoj zoni“, odnosno izvan frižidera, svega dva sata.
Pojašnjava: „Maksimalno vrijeme koje lako pokvarljive namirnice mogu provesti u opasnoj zoni su dva sata. Nakon toga hranu je potrebno pojesti, pravilno pohraniti ili baciti. To uključuje sve kuhane ostatke, narezano voće i povrće, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode.“
Kako sigurno jesti ostatke i šta uraditi s hranom na zabavama?
Ostaci hrane sigurni su za jelo i hladni, pod uslovom da su pravilno skuhani, ohlađeni i spremljeni u frižider unutar dva sata. Hlađenje usporava rast bakterija, čime hrana ostaje sigurna za konzumaciju. Ipak, preporučuje se da se takvi ostaci pojedu u roku od 48 sati ili zamrznu ako ih ne planirate pojesti u tom periodu.
Kada organizujete druženja ili večere, ostavljanje hrane izvan frižidera ponekad djeluje kao najpraktičnija opcija. Kako biste to uradili sigurno, vruća jela održavajte na temperaturi od 60 °C ili višoj, jer je to izvan temperaturne opasne zone.
Stručnjakinja za nauku o hrani, Catie Beauchamp iz ButcherBoxa, savjetuje: „Vruća jela stavite u blizinu električnih utičnica kako bi mogla ostati uključena u uređajima za sporo kuhanje. Na taj način ostaju dostupna duže vrijeme, a istovremeno su sigurna za jelo. Ako nemate opremu za održavanje topline, ohladite kuhanu hranu i iznosite samo manje porcije odjednom.“
Iako se čine kao sitnice, pravilno rukovanje ostacima hrane ključno je za sprječavanje probavnih tegoba i trovanja hranom. Slijedeći ove jednostavne savjete, možete bez brige uživati u svojim obrocima i sljedećeg dana.
Datum i vrijeme objave: 25.11.2025 – 12:43 sati





