Ako ste ljubitelj finih kolača s okusom čokolade evo zaista izvrsnog recepta kojeg nikako ne bi smjeli propustiti. Čokoladna fantazija poznata i pod nazivom Crnac bez jaja jedan je od onih kolača koji su stvoreni za uživanje. Radi se jednostavno i brzo, okus joj je istinski božanstven, a biskvit natopljen čokoladnim preljevom pravi je užitak za nepce.
Iz naziva je jasno kako za ovaj kolač nisu potrebna jaja, no ono po čemu je zaista poseban je činjenica da ima izvrstan omjer uloženog vremena u odnosu na fantastičan okus. Čokoladna fantazija pravi se bez nekih većih problema i pripreme, a čak i činjenica da ukusan biskvit može popucati prilikom pečenja kod ovog se kolača lako pretvara u prednost, piše Recepttura.
Naime, ispečeni biskvit dok je još u protvanu reže se na manje dijelove i nakon toga posipa čokoladnim preljevom koji će na taj način bogato natopiti kolač. Na mjestima gdje je biskvit popucao preljev će samo još bolje natopiti biskvit, a nakon što se kolač ohladi i stisne sve će biti ne samo jako ukusno, nego će također i besprijekorno izgledati.
Ova čokoladna fantazija (ili ako više volite crnac bez jaja) iznimno je sočna, a najbolja je kada odstoji dan ili dva, jer se tada svi okusi u potpunosti međusobno prožmu – tada je ovaj kolač zaista prava fantazija u kojoj ćete uživati u svakom zalogaju.
Sve detalje kako napraviti ovu izvrsnu slasticu možete pogledati u videoreceptu:
Čokoladna fantazija – Crnac bez jaja
Ova čokoladna fantazija (poznata i kao Crnac bez jaja) iznimno je sočna, a najbolja je kada odstoji dan ili dva, jer se tada svi okusi u potpunosti međusobno prožmu.
Sastojci
Biskvit
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 20 g kakaa
- 400 ml jogurta
- 100 ml ulja
Preljev:
- 80 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 120 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
Upute
-
U posudu za miksanje ubaciti brašno, prašak za pecivo, šećer i kakao.
-
Ručno izmiješati smjesu da se što bolje sastojci prožmu.
-
Sipati polovicu količine jogurta, te nastaviti miješati uz pomoć miksera.
-
Dodati i drugi dio jogurta, te sve izmiksati.
-
Za kraj u smjesu uliti ulje i sjediniti ga u potpunosti.
-
Uzeti četverokutastu posudu za pečenje dimenzija 24×24 centimetra ili okrugli kalup za torte veličine 26 centimetara te ga namastiti i pobrašniti.
-
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 30 minuta.
-
Kad je biskvit pečen, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti da se ohladi 10-ak minuta.
-
Dok se biskvit hladi, treba napraviti preljev.
-
U posudi na štednjaku sipati mlijeko, dodati maslac, šećer i natrganu čokoladu.
-
Zagrijavati na vatri uz stalno miješanje da se sastojci otope.
-
Kad se sve otopilo i dobro proželo miješati i kuhati na laganoj vatri da smjesa postane gusta.
-
Topli kolač u posudi narezati na komade otprilike 5×2 centimetra.
-
Zaliti kolač vrućim preljevom, te ga prvo ohladiti na sobnu temperaturu, a zatim staviti u frižider na minimalno 4 sata, najbolje preko noći.





