Nikad ne pravite punjene paprike bez ovog sastojka: Razlika je ogromna, okus je savršen!
Nijedno balkansko slavlje ne može se zamisliti bez punjenih paprika i svako ima svoj provjereni recept po kojem priprema ovo omiljeno domaće jelo.
Recept za nešto drugačiju verziju punjenih paprika oduševio je korisnike interneta jer se u nadjev dodaje jedan tajni sastojak koji potpuno mijenja i poboljšava okus omiljenog jela, prenosiKrstarica.
Sastojci:
osam svježih paprika srednje veličine;
dvije stotine pedeset grama mljevene teletine;
tri stotine grama mljevene govedine ili junetine;
sto pedeset grama nasjeckanog suhog mesa;
jedan manji crveni luk (nasjeckan);
tri čehna bijelog luka;
peršun;
jedna kašičica mljevene slatke crvene paprike;
pola kašičice bibera;
so;
sto grama riže;
četiri kašike ulja;
četiri decilitra umaka od paradajza;
jedna do dvije kašičice gustina;
tri decilitra vode.
Priprema:
Paprikama odrezati vrhove i očistiti ih od sjemenki, oprati i ocijediti. Mljeveno meso pomiješati, pa dodati suho meso, što će cijelo jelo učiniti još boljim (kažu da potpuno promijeni okus), bijeli luk i crveni luk, peršun, mljevenu crvenu papriku, biber, so i rižu. Izmiješati i napuniti paprike
Prepržiti ih na zagrijanom ulju sa svih strana, dodati umak od paradajza, vode po potrebi i kuhati na laganoj vatri oko pedeset minuta. Pretkraj umiješati gustin razmućen u malo vode.
Datum i vrijeme objave: 24.11.2025 – 18:28 sati





