Dubl je Tibor Mandić iz Bačke Topole Ginisov rekorder u kulinarstvu, a prije deset godina kulinarstvo mu je donijelo brojne nagrade i priznanja širom svijeta.
Tibor Mandić iz Bačke Topole počeo je da kuva pre deset godina, i to veoma uspešno. U Srbiji, Mađarskoj, Ukrajini, Slovačkoj, Austriji ostvario je zapažene rezultate i postao dvostruki Ginisov rekorder.
– Jedan je postignut u Ukrajini u jednom kotliću, skuvali smo skoro 3000 litara gulaš supe, u Mađarskoj sam postigao drugi Ginisov rekord i to nije nešto posebno veliko, ali smo kuvali gulaš od krompira u 50 kotlića odjednom. Oba su zvanični Ginisovi rekordi – kaže on.
Tibor je kuvanjem počeo sasvim slučajno, radeći u Crvenom krstu u Bačkoj Topoli.
– Crveni krst je uvek bio pozadinu za neke događaje kao što su Dan sela i druga takmičenja u kuvanju i tako sam se i ja navukla na tu granu – kaže sagovornica.
Ovaj Ginisov rekorder je jedan od osnivača Srpskog reda kuvara amatera i član Mađarskog reda gastronomije, ali to nije sve, on je, između ostalog, i međunarodni gastro sudija. Da bi se pripremilo dobro jelo, kaže, potrebno je dosta toga uskladiti.
– Dobar materijal i začini. Dobar materijal se još može korigovati, ali začini čine čuda, naravno da je potreban talenat i istančan ukus, kao u fudbalu, ne morate biti vrhunski fudbaler da biste bili vrhunski trener – rekao je Tibor.
Kuvanje je vrsta umjetnosti s kojom će se složiti i vrsni kuhari.
(Telegraf.rs/Vojvođanski.com)





