Ovaj makedonski kolač je jednostavan, brz i savršenog ukusa – idealan za trenutke kada želite nešto slatko uz kafu, a bez mlijeka i jaja.
Sočan je, aromatičan i bogat orasima i suhim grožđem, a priprema traje samo nekoliko minuta dok se kolač peče u rerni.
Sastojci:
- 5 šolja mineralne vode
- 5 šolja brašna
- 3 šolje ulja
- 3 šoljice pšeničnog griza
- 1 kašičica cimeta
- 200 g sjeckanih oraha
- 200 g suvog grožđa
- 1 prašak za pecivo
Za sirup:
- 350 g šećera
- 400–500 ml vode
- 2 vanilin šećera
Za posipanje:
Priprema:
Rernu zagrijte na 180°C. U velikoj posudi sjedinite brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, sjeckane orahe i oprano suho grožđe potopljeno u vodi. Dobro promiješajte pa napravite udubljenje u sredini smjese. Dodajte mineralnu vodu i ulje, te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 35 minuta na 180°C.
Šećer zakuhajte s vodom i vanilin šećerom, a ohlađeni kolač prelijte pripremljenim sirupom, piše Trpeza.
Kolač isjecite na kockice i pospite sjeckanim orasima.
Uživajte!
Datum i vrijeme objave: 22.11.2025 – 14:00 sati





