Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati oštro su osudili izjave ministra financija Izraela Bezalela Smotricha, koji je ove sedmice u Parizu izjavio da „palestinska nacija ne postoji“.

Kako su prenijeli mediji, izjavio je to dok je stajao na podiju na kojem je bila karta “velikog Izraela” koja uključuje teritorije Jordana i Zapadne obale, prenosi Times of Israel.

Saudijsko saopćenje kritikuje navedenu izjave, dodajući da su “rasističke, lažne i promiču diskurs mržnje i nasilja“ te da „štete naporima za postizanje mira”.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova na sličan način osuđuje i „poricanje postojanja palestinskog naroda“ i Smotrichevu „upotrebu karte Izraela koja uključuje granice Jordana i okupiranih palestinskih teritorija”.

Ministarstvo vanjskih poslova Emirata osuđuje i korištenje karte „velikog Izraela“,  i izjave, naglašavajući potrebu “suprotstavljanja diskursu mržnje i nasilja”.

Jordan je saopćio da je od Izraela dobio uvjerenje da ponašanje ministra u vrhu vlade, koji je govorio za govornicom prekrivenom nečim što je izgledalo kao mapa Izraela koja uključuje okupiranu Zapadnu obalu i dijelove Jordana, ne predstavlja njihov stav, rekao je službeni izvor.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version