Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Brčak Osman Osmanović uskoro konačno na slobodi!

0

Osman Osmanović, bivši pripadnik ARBiH, koji je prvostepenom odlukom Višeg suda u Beogradu bio osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina, uskoro će se naći na slobodi!

Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku ARBiH, preinačena je prvobitna presuda te će se, kako FACE saznaje, uskoro naći na slobodi!

Prvostepenom odlukom Višeg suda u Beogradu Osmanović je bio osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina. Ta je presuda preinačena, pa je drugostepenom presudom oslobođen optužbi da je, u saučesništvu, izvršio krivično djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz člana 142. KZSRJ. Njegova je zatvorska kazna preinačena u troipogodišnju, a ona, kako FACE eksluzivno saznaje, istječe 23. maja 2023. godine. Više o odluci ČITAJTE OVDJE

Podsjećamo, Osmanovića vlasti Srbije terete da je počinio ratni zločin na području Brčkog. Uhapšen je 23. novembra 2019. godine u Beogradu po prijavi MUP-a RS. U trenutku njegovog hapšenja, protiv njega nije bila podignuta nikakva optužnica niti je bila raspisana potjernica. 

Prema srbijanskoj otpužnici, tereti se za ratne zločine zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika tokom 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću. 

Također, bivši pripadnik ARBiH, Husein Mujanović, krajem januara 2023. godine pušten je na slobodu, a Viši sud u Beogradu je u maju 2022. godine, u ponovljenom postupku, bio osudio Mujanovića na deset godina zatvora za navodno zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru ARBiH u Hrasnici.

Podsjećamo Ministar Vanjskih poslova Elmedin Konaković nedavno je u zvaničnoj posjeti Beogradu ispred BiH otvorio pitanje Brčaka Osmana Osmanovića.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version