Samo jedna repa dnevno obezbijedit će vam 54% dnevnih potreba za vitaminom C, 8% mangana, 7% kalijuma i 5% vitamina B6, folata i bakra. Pored korijena, jestivo je i lišće.
Evo zbog čega je repa tako korisna
Snižava povišen krvni pritisak
Repa sadrži supstance poznate kao dijetalni nitrati, koje donose brojne koristi kardiovaskularnom sistemu, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, repa sadrži i kalijum koji pomaže smanjenju krvnog pritiska jer izbacuje natrijum iz organizma i potiče širenje arterija.
Podstiče mršavljenje, detoksikaciju i poboljšava probavu
Zbog visokog sadržaja vlakana, repa je savršeno povrće za dijete, detoksikaciju i poboljšanje probave. Vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi, sprečavaju žudnju za hranom, pomažu kod zatvora i regulišu rad creva, istovremeno odstranjujući toksine putem stolice i žuči.
Čuva zdravlje srca
Najnovija istraživanja potvrđuju da dijetalna vlakna jačaju imunitet, smanjuju upale i štite od bolesti povezanih s upalom, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost i rak.
Repa se može jesti sirova ili kuhana, a mnogi tvrde da pečena ima najbolji ukus. Možete je pripremati zajedno s krompirom u pireu, dodati u svježu salatu, čorbu, krem supu ili gulaš, piše Najžena.
Datum i vrijeme objave: 20.11.2025 – 21:31 sati





