Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NA POMOLU PONAVLJANJE IZBORA ZA PREDSJEDNIKA RS – Arnautović ispred CIK-a: Ako postoje nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi!

0

CIK BiH apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH koji nam daje nadležnost, istakao je u Rezimeu predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović referirajući se na odluku o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika/potpredsjednika RS. 

CIK je donio i novu naredbu o ponovnom brojanju glasova sa 70 biračkih mjesta za sve nivoe vlasti. Arnautović pojašnjava da su četiri radnje propisane da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

“Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima. Mi smo sada na ovom prvom koraku, utvrđivanju, ali je toliki pritisak. A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati.”

Ističe da u CIK-u nisu svi bili saglasni da se krene sa ponovnim brojanjem glasova.

“Gospodin Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. Njegovo je tumačenje da nije trebalo ni raspisati izbore.”

Tvrdi da nema nikakve tromosti u brojanju rezultata.

“To je sve u skladu sa vremenskim planom i zakonom. Naš je rok 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, a možda za jedan nivo nećemo stići do subote. A da ih potvrdimo do 2.11.”

Na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović je kazao kako će razmotriti sva pitanja koja zakon nudi.

“Kad dobijemo izvještaj glavne kontrole nakon kontrolnog prebrojavanja, onda ćemo donijeti odluku. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno.”

Arnautović je govorio i o kaznama koje CIK može izreći, to su novčane kazne i zabrana rada u biračkim odborima.

“Postoje Izbornim zakonom propisane prekršajne sankcije koje su novčane i sankcije zabrane rada u ogranima za provođenje izbora za četiri godine. No novčane kazne su sad drastično povećane i idu do 30.000 KM. Drugo je krivična odgovornost. Zato trebamo dobru saradnju sa Tužilaštvom i treba njihova brza odluka da odluči da li se radi o prekršajnom ili krivičnom djelu. Ako je krivično djelo onda Tužilaštvo to preuzima”.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Arnautović kaže da jako dobro razumije izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt.

“Ne podržavam ih u cjelosti i to sam visokom predstavniku i kazao. Mi kao organ ovim izmjenama se uvodimo u jednu dosta problematičnu situaciju. On je od gotovine napravio veresiju. Mi smo imali uputstvo iz 2018. godine o raspodjeli delegata iz kantonalnih skupština i sada ga je stavio van snage. Mi smo iskoristili 2018. normu koja kaže da poslije svakog popisa stanovništva CIK ima pravo da izvrši preraspodjelu delegata. On je stavio van snage, a naredio nam da donesemo drugo. U Ustavu FBiH piše samo zakonom da se utvrđuje”.

Na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović je dao jasan odgovor.

Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno, kazao je Arnautović.

Od bugarskog voza… svašta se može desiti. Šta se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki stol ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju – naglašava on.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version