Nadutost, osjećaj da vam je želudac neugodno pun, stegnut ili ispunjen gasovima, uobičajeno je iskustvo. Prema nedavnoj studiji, gotovo 20 posto nas ima nadutost barem jednom sedmično.
Nadutost nije specifičan simptom s jednim uzrokom. Međutim, može biti rezultat nakupljanja plinova i hrane u želucu.
Dok jedete i pijete tokom dana,vaš želudac se širi kako bi primio hranu i tekućinu, tako da vaš stomak neće izgledati isto do večeri kao ujutro.
Neke namirnice (na koje ćemo se vratiti) prirodno proizvode gasove kada se razgrade. To može doprinijeti osjećaju nadutosti, ali je normalan dio zdrave probave. Ovavrsta nadutostije privremena i obično se povlači kako se hrana probavi i gasovi izlučuju.
Grah i leća
Iako grah i leća imaju veliku nutritivnu vrijednost (bogati su vlaknima, proteinima, željezom i drugim vitaminima i nutrijentima), smatraju se namirnicama. Umjesto graha ileće možete konzumirati drugu hranubogatu kvalitetnim proteinima, poput mesa ili kinoe, pišeVogue.
Brokula
Brokula i drugo povrće iz porodice krstašica, poput karfiola i kupusa, poznati su po tome da izazivaju nadutost. Preporučuje da umjesto njihbirate povrće poput tikvica, boranije, paprika, šparoga, patlidžana i celera.
Prokulice
Prokulice su još jedno popularno povrće iz porodice krstašica koje može izazvati nadutost. Ako tražite alternativu, Dieras preporučuje povrće poput krastavca, paradajza i mrkve.
Mekinje
Iako su dobre kada želite povećati unos vlakana, mekinje su jedan od najčešćih uzroka nadutosti. Neke vrste mekinja, kao što su ječam, kukuruz, zob, riža i pšenica, smatraju se namirnicama s visokim udjelom oligosaharida. Ako tražite alternativu, birajte rižu ili visokoproteinsku kinou. Također možete tražiti proizvode bez pšenice, raži i ječma.
Mlijeko, sladoled i drugi mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi također imaju visoki udio sadržaja disaharida. Budite oprezni sa hranom koja sadrži laktozu ako ste skloni nadutosti. Mayo klinika preporučuje odabir proizvoda s malo laktoze ili bez laktoze kao alternativu.
Fruktoza
Fruktoza, šećer koji se nalazi u nekim omiljenim voćkama i vještačkim zaslađivačima, također može uzrokovati nadutost. Mayo klinika navodi jabuke, lubenicu i kruške kao voće s visokim sadržajem šećera. Dobre alternative su grožđe, borovnice i jagode.
Šećerni alkoholi
Sorbitol je oblik šećernog alkohola koji se prirodno nalazi u voću i u vještačkim zaslađivačima, kao čest uzrok nadutosti. Sorbitol se nalazi u istom voću koje ima visok sadržaj fruktoze, poput jabuka, ali i u bobičastom voću, breskvama i šljivama. Dobre alternative su voće poput grožđa te zaslađivači poput javorovog sirupa ili tamne čokolade.
Sokovi i gazirana pića
Gazirana pića mogu izazvati nadutost jer su puna ugljičnog dioksida, vrste gasa. Studije pokazuju da gutanje gasa može povećati pritisak u stomaku i dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Najbolja alternativa je obična voda (a dodatna hidratacija nikad nije loša).
Datum i vrijeme objave: 18.11.2025 – 19:11 sati





