Ako nemate vremena da satima stojite pored štednjaka, a pritom želite ukusan i zdrav obrok, na pravom ste mjestu.
U toku je jesenje povrće. Pijace su pune zrelih tikvica, paprika i naših omiljenih patlidžana. Ako tražite obrok koji je jednostavan za pripremu, a koji kombinuje mnogo različitih ukusa povrća i ribe, recept koji smo odabrali za vas mogao bi biti hit.
Pravo je vrijeme da iskoristite jesen i pripremite ručak koji će se svidjeti cijeloj porodici. Većinu sastojaka za ovo jelo vjerovatno već imate pri ruci, a neke od sastojaka svakako možete promijeniti ako želite cijeloj priči dati lični pečat. Osnova je sljedeća:
SASTOJCI
-
2 veća patlidžana
-
konzerva tunjevine, grubo iseckane
-
pasirani paradajz (2dl)
-
1 veliki paradajz
-
2 male šargarepe
-
1 tikvica
-
1 glava crnog karaktera
-
1 češanj belog luka
-
Parmezan
-
maslinovo ulje – ekstra djevičansko
-
so i biber
PRIPREMA
Patlidžane prepolovite, tako da dobijete 4 jednaka dijela. Izdubite sredinu nožem i nasjeckajte. Posolite i ostavite sa strane da otpusti gorčinu. Crni luk i šargarepu sitno nasjeckajte strpržiti u tiganju. Tikvice narežite na manje komade i takođe posolite i ostavite da odstoje. Zatim u patlidžane i tikvice dodajte pirjani luk i šargarepu. Nakon nekoliko minuta dodajte šolju pasiranog paradajza i nastavite lagano miješati. Dobijenom smjesom napunite izdubljene patlidžane u koje ste na kraju dodali tunjevinu. Pokrijte kolutovima paradajza i pospite maslinovim uljem i belim lukom. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni. Pred kraj dodajte parmezan.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Sep/255338/patlidzan-4.jpg





