Brza hrana, stres, uzimanje lijekova – sve to doprinosi razvoju gastritisa.
Ovu bolest karakterizira povećana kiselost želudačnog soka. Šta ako vas je sustigla ova podmukla bolest? Posebna dijeta puno pomaže.
Gastritis sa povišenom kiselinom nastaje zbog viška hlorovodonične kiseline u želučanom soku, a iritira zidove želuca, što dovodi do bolova, mučnine, nadimanja i drugih neprijatnih simptoma. Ishrana može ispraviti manifestacije bolesti.
Ako vam je dijagnosticiran hiperacidni gastritis, prvo što trebate učiniti je izbaciti proizvode koji iritiraju sluznicu, na primjer alkohol, kiseli krastavci, marinade, dimljeno meso i sir. Odreći se i jake kafe i čaja, začina, soseva, mahunarki, pečuraka i raženog hleba. U prehranu uključite meso i ribu s niskim udjelom masti, sušeni bijeli kruh, mliječne proizvode, žitarice, supe. Kuvajte hranu.
Dobra vijest je da ne morate potpuno zaboraviti na slatkiše. Na dijeti za gastritis možete se zasladiti pudinzima i želeima. Dozvoljena je voda za piće, slab čaj, biljni detoksikatori.
Dijeta za povećanu kiselost želuca: meni
Ishrana sa povećanom kiselošću zahteva redovno, često hranjenje. Obroci treba da budu mali i raznovrsni.
Prvi dan
Doručak: kaša od sira, slab čaj.
Užina: pečena jabuka.
Ručak: mlečna supa, riba sa pire krompirom, kompot.
Užina: čaj od divlje ruže, krekeri od bijelog brašna.
Večera: loptice od krompira sa sosom od pavlake, žele.
Kasna večera: čaša mlijeka.
Drugi dan
Doručak: heljdina kaša sa mlekom, čaj.
Užina: čaša mleka.
Ručak: supa od povrća, kuvana govedina, žele.
Užina: jogurt.
Večera: kuvana riba, voćni žele.
Kasna večera: čaša mlijeka.
Treći dan
Doručak: omlet na pari, čaj sa mlekom.
Užina: malo pavlake.
Ručak: pileća supa, riba sa pirinčem, razblažen sok.
Užina: voćni žele.
Večera: knedle, čaj.
Kasna večera: čaša mlijeka
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Sep/255171/zeludac-1.jpg





