U jesen posebno volimo da obradujemo sebe i svoje najmilije ukusnim i mirisnim slatkišima.
U kuharicama postoji čak i poseban odjeljak za sezonske deserte – jesenje pite. Obično su to pite od jabuka ili višanja. Danas ćemo vam reći kako napraviti brzu jesenju pitu od smrznutih višanja!
Sastojci za tijesto:
- 200 g brašna;
- 150 g putera;
- 80 ml vode;
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli.
Sastojci za fil:
- 500 g smrznutih trešanja;
- 180 g šećera;
- 2 supene kašike skroba;
- 1/2 kašike cimeta;
- prstohvat limunove kore.
Ohlađeni puter narežite na kockice. Pomiješajte sa brašnom i šećerom. Dobijeno testo zamesiti rukom i dodati hladnu vodu. Testo će imati sitne komadiće putera, ali će se tokom pečenja otopiti (tako će pita postati svetla).
Dobijeno testo zamotajte u foliju i stavite u frižider na 20-30 minuta. Sada tijesto treba podijeliti na dva dijela (donji je deblji, gornji je tanji). Razvaljajte tijesto tako da stane na dno posude za pečenje. Kalup (dno i zidove) namazati puterom i premazati testo. Razvaljajte gornji dio tijesta i ostavite da odstoji.
Uz pomoć drvene kašike pomešati sve sastojke za fil. Sipati u kalup sa testom. Preko fila stavite nekoliko kockica putera, pa pitu zatvorite testom. Premažite ga razmućenim jajetom i pospite šećerom.
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite pitu i nakon nekoliko minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 10-15 minuta dok ne porumeni.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Sep/255181/pita-sa-visnjama-1.jpg





