
Činjenica je da vam uravnotežen doručak daje dozu velike jutarnje energije, kao i da poboljšava vaš metabolizam, razinu šećera u krvi, raspoloženje i koncentraciju. Ali, kada ga je najbolje jesti?
Prema riječima bivše atletičarke Rhian Stephenson, nutricionistice, ne postoji doba dana koje odgovara svima za doručak.
“Ali dobro pravilo je da između večere i doručka prođe najmanje 12 sati,” kaže ona, “dakle, ako ste završili s večerom u 19:30, pričekajte do 7:30 prije nego što doručkujete. ” – kaže ona za Glamourmagazine.
Ono što kažu mnogi jest to da je optimalno vrijeme za doručak je između 7:00 i 9:00 sati ujutro, unutar jednog sata nakon buđenja. Tijekom ovog perioda tijelo je spremno za primanje energije i hranjivih tvari koje će pokrenuti metabolizam i osigurati energiju za jutarnje aktivnosti.
Dulji vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje crijeva i poticanje metabolizma.
Što jedete jednako je važno kao i kada doručkujete. Ključan je kvalitetan doručak koji je bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima. To će pomoći u regulaciji šećera u krvi, energije i načina prehrane tijekom cijelog dana.
I izbjegavajte slatki doručak. Krafne, peciva i neke žitarice skočit će razinu šećera u krvi, a zatim će se nekoliko sati kasnije ponovno srušiti, zbog čega ćete se osjećati tromo i boriti se s moždanom maglom.
Obrok bogat ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima osigurava stabilnu energiju i koncentraciju tijekom jutra.
Zašto ne preskočiti doručak?
Kalorije su način mjerenja količine energije koju vaše tijelo dobiva iz hrane koju jedete. Stalno preskakanje doručka u biti znači da unosite manje kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, pogotovo nakon što je spavalo (postilo) cijelu noć. To zauzvrat može “usporiti vaš metabolizam, povećati stres i smanjiti imunitet”, kaže stručnjakinja Rhian. Jednostavno rečeno, to neće biti dobro za vas.
Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate nutrijentima i pružaju dugotrajnu energiju, poput:
Zobena kaša s voćem i orašastim plodovima: Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi daju vitamine, minerale i zdrave masti.
Jaja i avokado na integralnom kruhu: Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima te daje dugotrajnu energiju.
Jogurt s medom i chia sjemenkama: Jogurt je izvrstan izvor kalcija i proteina, dok chia sjemenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.
Pročitajte: Kako brzo i dugotrajno smanjiti masno tkivo i višak kilograma na prirodan način
Foto: Instagram, Kaboompics





