Zamislite kako se kućom širi miris svježe pečene pice, topljeni sir koji se širi sa svakim zalogajem i hrskavost kora šta šušti ispod viljuške – sve u jednoj posudi.
pizza pita (pizza pita) je prava utakmica Italijanska mašta i domaća tradicijasavršen za trenutke kada želite brz, ali raskošan obrok koji će oduševiti i najizbirljivije domaćinstvo.
Bilo da tražite jednostavan recept za ručak ili ideju za slanu pitu, ova pita je pravi izbor za svaku priliku. Ima sve što volimo kod pice – ukus, sočnost, otopljeni slojevi sira, šunke i pečuraka, a tanke kore daju onu prepoznatljivu mekoću i domaći izgled.
Svaki put kada se ispeče i zamiriše iz rerne, pizza pita pretvara običan dan u mali praznik – jednostavan, a tako poseban. Ako volite istraživati nove okuse i ideje za domaća jela, sljedeći recepti će vam pomoći da pronađete inspiraciju za svoj sljedeći obrok.
Pica pita sa gotovim korama
Pica pita sa gotovim korama je savršena kada želite da pripremite nešto ukusno za ručak ili večeru, a nemate vremena da razvaljate testo. Gotove kore daju savršenu teksturu, a preliv od jaja i kreme čini je sočnom i mirisnom.
Sastojci
- 500 g gotovih kora (oko 15-16 listova)
- 300 g šunke (može pileće ili ćureće po ukusu)
- 300 g sira (najbolji sir, edam ili mocarela)
- 450 g šampinjona
- suvi začin
- biber
- ulje
Zavoj:
- 4 jaja
- 200 ml kisele pavlake (20%)
- 100 ml ulja
Priprema
1. korak: Umutiti jaja, dodati pavlaku i ulje, pa sve dobro promešati. Sa ovim zavoj između slojeva ćete premazati koru – to daje napitku sočnost i povezuje sve sastojke.
2. korak: Pečurke prodinstati na malo ulja, začiniti suvim začinima i biberom, pa ostaviti da se ohlade.
Korak 3: Tem za pečenje 20×28 cm premazati uljem. Prvu koru staviti tako da polovina viri iz tepsije, preliti prelivom, pa prekriti korom koja viri sa suprotne strane. Premažite ga sa dve kašike dresinga. Ponovite ovaj postupak sa drugom korom.
4. korak: Počnite slagati – na prve kore stavite premaz, pa ih rasporedite šunkai kroz njega kečap. Prekriti isturenim delom kore, premazati prelivom, pa dodati drugu koru, ponovo preliti prelivom, preliti sledećim delom kore i ponovo preliti prelivom. Rasporedite po tom sloju sir.
Ponovite postupak sa novim korama – svaku polovinu premažite prelivom – pa stavite sloj šampinjoni.
Korak 5: Nastavite sa slaganjem dok ne potrošite sav materijal i na kraju prekrijte kore koje ćete obilno premazati ostatkom dresinga.
Korak 6: Pecite u zagrejanoj rerni 200 stepeni Celzijusa oko 35 minutadok ne postanu zlatno smeđe i mirisne i vaša pita sa korama za picu bude gotova!
Ako volite jači ukus, između slojeva dodajte malo origana ili sušenog bosiljka. Uživajte u miris domaće kuhinjeu sočnosti sira koji se topi i hrskavim koricama koje šušte ispod viljuške – pizza pita sa kajmakom i pečurkama pravo je utočište za sva čula.
Pogledajte Video recept za picu pitu ako želite da vidite svaki korak pripreme uživo.
Za slične ideje vidi također recept za pitu sa mesomsavršena varijanta za ljubitelje bogatih i zasitnih jela, idealna kada želite domaći ručak koji se priprema bez žurbe. Ako volite klasične i blage okuse, tu je i pita sa sirom – jednostavan, ali nenadmašan recept koji savršeno ide uz jogurt ili domaći kefir.
Shutterstock.com
Bonus recept – pizza pita sa grizom
Ova verzija je mekša, punija i odlična kada želite da se pripremite roll koji može da stoji i sledećeg dana. Fil od griza, jaja i jogurta daje savršenu teksturu i sočnost, a svaka kora upije dio fila, tako da rolat ostaje mekan i sočan i kada se ohladi.
Sastojci
Phil:
- 3 jaja
- 400 ml jogurta
- 200 ml ulja
- 150 g pšeničnog griza
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Naplata:
- 250 g šunke
- 10 kiselih krastavaca
- 2 kriške sira
- 150 g sira
- 100 ml kečapa
- 500 g kore
- 20 g susama
Priprema
1. Priprema fila: Umutiti mikserom ili žicom – jaja, jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo i so. Mešajte dok ne dobijete jednolično i glatko fil.
2. Priprema fila: Šunku narežite na kockice, krastavce na kolutiće, sir izgnječite, a sir izrendajte. Po želji polovinu smjese možete napraviti sa sirom, a drugu polovinu sa sirom za bogatiji ukus.
3. Klasifikacija: Kore podeliti u 4-5 grupa (ako imate 20 kora svaka grupa ima 4 kore – za 4-5 rolat).
Postupak je isti za svaku rolnu:
- Prvu koru premazati filom od jajeta i griza, pa na nju staviti drugu, treću i četvrtu koru, svaku koru sa filom.
- Četvrtu, gornju koru premazati sirom, šunkom, krastavcima i malo kečapa.
- Zatim pažljivo zarolati i staviti u pleh obložen papirom za pečenje.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu koru i fil.
4. Završni koraci:
Svaku rolnu premazati ostatkom fila i posuti susamom. Pecite 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa, dok ne poprimi zlatno smeđu boju i cijela kuhinja dobro miriše.
Uživajte u ukusu i mirisu kiflica koje će ispuniti celu kuću – topla, sočna i zlatna pizza pita sa grizom prava je nagrada za sav trud u kuhinji. Poslužite dok je još topao uz čašu jogurta ili kefira i uživajte u mekoći svakog zalogaja.
Ideje i varijacije
Pizza pita je recept koji možete prilagoditi svom ukusu, raspoloženju, pa čak i sadržaju frižidera. Ako volite klasične okuse, kombinirajte šunku i sir s maslinama i kukuruzom. Dobićete blagu, ali bogatu aromu koja podseća na pravu italijansku picu.
Za začinjenija verzijadodajte kolutove feferoni, čili sos ili malo dimljene kobasice. Ljubitelji mediteranskih okusa mogu dodati sušene rajčice, kapare i mocarelu, a ako želite osvježavajuću notu, nekoliko listića rukola preko pečene pite daje savršen kontrast toplom siru.
Ako ste zainteresovani posna pizza pitapavlaku zamijenite biljnim jogurtom, a sir biljnim namazom ili tofuom. Umjesto šunke koristite povrće – tikvice, papriku, patlidžan ili čeri paradajz – i dobićete laganu, ali ukusnu verziju koju možete dobro poslužiti i tokom posta.
Za moderan obrtmožete ga peći u kalupima za mafine i praviti mini pice za pice – savršene za posluživanje na druženjima ili kao grickalica za djecu.
Drugi zanimljiv trik je dodati malo origana i Parmezan u sam fil (preliv) – dobićete bogatiji ukus i onu savršeno zapečenu koru koju svi volimo.
Pita pizza je jedno od onih jela koje kombinuje najbolje od oba sveta – praktičnost pite i neodoljiv ukus pice. Bilo da ga pravite sa grizom, sa gotovim korama ili u posnoj varijanti, jedno je sigurno – svako će tražiti po koju krišku više.
Isprobajte oba recepta i pronađite svoju omiljenu verziju!
Ako vam se sviđaju ove slani recepti koji su u isto vreme jednostavno i punog ukusasigurno će vam se svidjeti i španska pitajoš jedan recept koji se lako priprema, a savršeno se kombinuje sa sezonskim povrćem, tikvicama, paprikom ili sirom. Njegova sočnost i mekoća čine ga pravim izborom za porodični ručak ili toplu večeru sa salatom. A za trenutke kada poželite nešto brzo, domaće i mirisno, postoji slani muffins – mali, sočni zalogaji koji se tope u ustima. Idealne su za doručak, užinu ili serviranje gostima, a možete ih napraviti sa sirom, šunkom, povrćem ili začinima po želji.
Naslovna fotografija – Shutterstock.com





