Nećemo reći da je bolja od klasične sarme, ali vrijedi je napraviti jer je prefina
(Foto: Midjourney)
17-11-2025
Ako volite sarmu, a obožavate i lazanje, ovaj zapečeni sarma-složenac postat će vaš novi zimski favorit.
Znamo da klasičnu sarmu ništa ne može zamijeniti, ali ako želite poznate okuse pripremiti na nešto drugačiji način, ovaj bi vas mogao oduševiti.
Ovdje se slojevi kiselog kupusa, začinjenog mesa i slanine slažu poput lazanja – rezultat je nevjerojatno sočno, mirisno i bogato jelo koje se peče u pećnici dok ne dobije savršenu zapečenu koricu. Priprema je jednostavnija nego što izgleda, a okus je fantastičan.
Zapečena sarma – sastojci:
- velika glavica kiselog kupusa
- 1 kg mljevenog miješanog mesa
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g riže
- sol, papar, crvena paprika (ljuta i slatka)
- panceta/slanina
- 1 l temeljca
- 200 ml soka od rajčice
- svinjska mast
Zapečena sarma – priprema:
- Na malo svinjske masti prepržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i kratko ga popržite. Umiješajte rižu, sol, papar te malo slatke i ljute crvene paprike. Pirjajte nekoliko minuta.
- Vatrostalnu posudu ili dublji protvan obilno premažite svinjskom masti. Na dno posude rasporedite listove kiselog kupusa. Premažite ih dijelom mesnog nadjeva, pa dodajte tanke ploške pancete. Zatim opet sloj kupusa, sloj mesa i pancete. Nastavite dok ne potrošite sav nadjev. Završni sloj neka bude kupus, a po želji odozgo dodajte još malo slanine.
- Pomiješajte temeljac i sok od rajčice pa ravnomjerno prelijte preko složenca.
- Posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta na 180 °C. Zatim uklonite foliju, po potrebi dodajte još malo temeljca te pecite još 20-ak minuta dok se vrh lijepo ne zapeče.
- Zapečenu sarmu poslužite uz topli pire krumpir – kombinacija je savršena.
Dobar tek!
Pročitajte i naš RECEPT ZA KLASIČNU SARMU, a recite nam i KOJI VAM JE DAN SARMA NAJBOLJA.
Volite jela na žlicu? Inspirirajte se našim POPISOM RECEPATA ZA VARIVA, JUHE I GULAŠE.





