Posni kolači su lagani i ukusni poslastice. Idealne su za vrijeme posta, kada ukrašavaju svečane stolove, ali su i odličan izbor za sve one koji žele smanjiti ili eliminirati upotrebu životinjskih proizvoda.
Za razliku od tradicionalnih, masnih kolača, posni kolači nisu ništa manje ukusni!
Iako sadrže zamjene za sastojke kao što su jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, zadržavaju svoj bogat okus i teksturu. Umjesto navedenih namirnica koriste se različita biljna mlijeka, prirodni zaslađivači, voće, kao i čokolada koja ne sadrži mlijeko.
Koliko će postni kolač biti kaloričan i jednostavan za pripremu zavisi od samog recepta. Postoje i oni koji sadrže visokokalorične sastojke i za koje je potrebno više vremena za pripremu.
U nastavku donosimo neke od najukusnijih posnih kolača, a na vama je da odaberete svoj omiljeni ukus i uživate u pripremi.
Vidi također najbolji recepti za slavenske brze kolače.
Posna čokoladna plazma torta
Posna čokoladna plazma torta je jednostavna za pripremu, a nudi savršeno bogat i neodoljiv ukus baš kao i klasična verzija. Iako sadrži puno sastojaka, vrlo je jednostavan za pripremu!
Sastojci
pilingi:
- 400 ml kisele vode
- 300 g brašna
- 180 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 200 ml ulja
- 4 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 8 kašika mlevene plazme na prazan stomak
Phil:
- 600 ml nemasnog slatkog vrhnja
- 300 g crne čokolade
- 200 g mljevene plazme na prazan želudac
- 200 g mlevenih oraha
Pribor:
- 300 ml kisele vode
- 200 g šlaga
- 100 g mljevene plazme na prazan želudac
- posne čokoladne mrvice
Priprema
1. Sve suve sastojke za koru pomešati u dubljoj posudi, pa dodati tečne sastojke. Dobro ih izmiješajte da dobijete homogenu smjesu.
2. Smesu prvo podeliti na 4 dela i peći u plehu. Ova smjesa je optimalna za tepsiju prečnika 28 cm. Pecite kore na 180 stepeni oko 20 minuta.
3. Za fil je potrebno zagrejati gustu pavlaku pa dodati izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Zatim smjesu ostavite sa strane da se ohladi i stegne.
4. Nakon što se fil ohladi, umutiti ga mikserom i dodati mlevene orahe i plazmu.
5. Premažite fil preko kore.
6. Na kraju umutiti šlag sa kiselom vodom i premazati preko fila. Po kolaču možete posuti mljevenu plazmu i čokoladne mrvice.
Ovaj posni kolač je idealan izbor za sve koji žele da naprave poslasticu koja se brzo i lako priprema tokom posta ili za slavlje.
Možda ćete biti zainteresirani ostali recepti za plazma torte.
Posni kolač sa bananama
Posni kolači od banane su ukusni i uglavnom se brzo i lako pripremaju. Za vas smo pripremili jednostavan recept koji ne zahteva pečenje kore, a donosi osvežavajući ukus svim ljubiteljima banana!
Sastojci
- 3-4 banane
- 2 margarina (500g)
- 6 kašika šećera
- 1 kg posnog keksa po izboru
- 300 g mljevenog keksa po izboru
- 500 g šećera u prahu
- 200 g kreme od banane
- 4 pudinga od vanile
- 300 g šlaga
- 300 ml soka od pomorandže
Priprema
1. Za prvi fil natopiti 300 g posnog mljevenog keksa u 300 ml soka od pomorandže.
2. Zatim dodati jedan margarin (250 g) i 250 g šećera u prahu, pa dobro promešati smesu.
3. Za drugi fil potrebno je skuvati 4 pudinga od vanile u 1 litru vode, a zatim dodati 6 kašika šećera.
4. Nakon što se puding ohladi pomešati sa drugim margarinom (250 gr) pomešanim sa 250 g šećera u prahu. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična.
5. Biskvit podeliti na tri dela, a pre slaganja u posudu mora se natopiti sokom od pomorandže.
6. Na prvi sloj biskvita premazati polovinu fila, pa premazati kremom od banane prerezane po dužini.
7. Preko banane kreme premazati polovinu drugog fila i drugi red mokrih keksa.
8. Zatim nanesite drugi deo prvog fila i rasporedite seckane banane.
9. Preko banana rasporedite zadnju trećinu natopljenog biskvita, a preko nje preostali drugi fil.
10. Na kraju tortu premazati šlagom.
Posne torte od banane savršena su kremasta poslastica za sve ljubitelje voćnih kolača!

Posna torta sa roštilja
Ako ste ljubitelj pečenih kolača, oduševit će vas posna verzija. Ovaj posni kolač je malo zahtjevniji za pravljenje, ali je odličan izbor za velikoposne proslave.
Sastojci
Za roštilj:
- 300 g kristal šećera
- 300 g oraha
- 5-6 kapi ulja
za kore:
- 400 g brašna
- ½ kašičice soli
- 10 kašika kristal šećera
- 3 kašike ulja
- 1 vrećica sode bikarbone
- 2,5 dl piva
- 200 g meda
Za fil:
- 1 litar sojinog mleka
- 300 g šećera
- 250 g posne čokolade
- 250 g margarina
- 10 kašika gustine
Priprema
1. Sipajte šećer u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri.
2. Kada se šećer potpuno karamelizira, dodajte orahe i dobro promiješajte da se smjesa sjedini i ujednači.
3. Zatim ovu smjesu odmah prebacite u posudu koju ste prethodno namazali uljem i ostavite da se ohladi.
4. U dubljoj posudi pomešati brašno, so, šećer, sodu bikarbonu, pivo, ulje i med, pa sve sastojke umutiti mikserom. Zatim smesu izlijte u podmazan pleh i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
5. Kada izvadite koru iz rerne, možete je vertikalno preseći na tri dela, pa svaki deo horizontalno prepoloviti.
6. Smesu razmutiti u 2 dl sojinog mleka, pa u posebnoj posudi prokuvati 8 dl sojinog mleka sa šećerom. Zatim sve vratite na šporet i kuvajte do dva minuta, da se zgusne.
7. U vrući fil dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi.
8. Ostavite fil da se ohladi uz povremeno mešanje.
9. Penasto umutiti margarin i dodati ohlađeni fil. Dobro promiješajte.
10. Polomljene roštilje stavite u činiju, a zatim ih sameljite tučkom.
11. Na prvu koru premazati fil, a na nju staviti roštilj. Zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.
12. Poslednji sloj torte je fil. Po vrhu pospite ostatkom pečenog sira. Ostavite tortu da odstoji na hladnom mestu.
Ova posna torta, obogaćena karamelizovanim orasima i čokoladom, omiljena je među ljubiteljima hrskavih tekstura i orašastih plodova.

Posni kolač od ruža sa orasima
Rosen torta sa orasima je sočan kolač bogat kremastim slojevima. Ako planirate da za proslavu napravite posni kolač, ovo je odličan izbor. Evo detaljnog recepta.
Sastojci
- 1 pakovanje ružine kore
Phil:
- 300 g mljevenih oraha
- 300 g šećera
- 150 ml vode
- 250 g margarina
- 2 vanilin-šećera
- 50 g posne čokolade
- 2 kašike ruma
Ricinusov šećer:
- 300 g šećera u prahu
- 2 kašike ulja
- 5 kašika kipuće vode
- 15 kapi arome vanile
- roze gel fondant
Priprema
1. U posudu sipajte vodu i šećer, zagrejte i kada provri kuvajte još 5 minuta.
2. Nakon što izvadite činiju, dodajte orahe, vanilin šećer, margarin i čokoladu. Miješajte smjesu dok se ne sjedini, a zatim dodajte rum.
3. Na svaku koru (osim poslednje) premazati topli fil.
4. Kolač ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne pa ga iseći na komade željene veličine.
5. Na kraju mikserom izmiksati vodu, ulje, šećer u prahu. Dodajte aromu vanilije i ružičastu boju u fondant gel i prekrijte tortu.
Rosen posni kolač je jedan od omiljenih posnih kolača zahvaljujući tankoj kori, bogatom punjenju i neodoljivoj kombinaciji oraha i čokolade.
Velikoposni reformatorski kolač
Brzo cake reform jednako je ukusan kao i originalna verzija. Ova torta ne zahteva posebne veštine u pripremi, a omiljena je zbog svoje bogate teksture i savršenog ukusa.
Sastojci
za kore:
- 200 g brašna
- 150 g seckanih oraha
- 150 g mlevenih oraha
- 150 ml vode
- 150 g meda
- 100 g šećera
- vrećica praška za pecivo
Phil:
- 300 g mljevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin-šećera
- 80 ml vode
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- 250 g nemasnog margarina
glazura:
- 4 kašike ulja
- 150 g posne čokolade
Priprema
1. Pomiješajte med, šećer i vodu u posudi. Dobro promiješajte da se smjesa sjedini.
2. U drugoj posudi pomešati prašak za pecivo, 200 g brašna, mlevene i seckane orahe.
3. Pomiješajte sastojke iz prve i druge posude, premažite tepsiju uljem i ravnomjerno rasporedite smjesu.
4. Koru treba peći oko 20 minuta na 180 stepeni, a zatim iseći po dužini na tri dela.
5. Sledeći korak je pravljenje fila. Pomiješajte vanilin šećer, šećer i vodu u šerpi, a zatim zagrijte smjesu. Izvadite tiganj prije nego što proključa, dodajte posnu čokoladu i mljevene orahe. Smjesu treba miješati dok se čokolada ne otopi.
6. Ostaviti fil da se ohladi pa dodati umućen margarin.
7. Pokrijte kore filom i ostavite da odstoji 24 sata.
8. Glazuru napravite nakon 24 sata. Na laganoj vatri otopite 150 g nemasne čokolade sa 4 kašike ulja. Još topao preliti preko torte. Pustite da se kolač stegne prije serviranja.
Nadamo se da su vam se svidjeli naši prijedlozi za posne kolače. Koju god da odaberete, nećete pogriješiti jer svaki donosi savršenu kombinaciju slatkih okusa! Enjoy!





