UNESCO je prvi put dao zeleno svjetlo za italijansku kuhinju kao Svjetsku baštinu. Jutros je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila tehničku procjenu dosijea za nominaciju italijanske kuhinje na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječantsva.
Ovo je prvo temeljno mišljenje globalnih stručnjaka koje će biti podneseno za konačnu političku odluku, koju donosi UNESCO-ov Međuvladin komitet, a sastaje se u New Delhiju, Indija, od 8. do 13. decembra.
Ako tehnička procjena bude potvrđena u decembru, italijanska kuhinja bi postala prva kuhinja na svijetu koja dobija UNESCO priznanje u cjelini.
„Danas objavljena tehnička procjena pokazuje da je dosije dobro izrađen i u skladu s ciljevima UNESCO-a,“ naglašava Pier Luigi Petrillo, profesor na Luiss Guido Carli i kustos dosijea za nominaciju. „Međutim, moramo imati na umu da ovo početno ‘da’ ne smije stvarati iluzije, jer Međuvladin komitet, koji će se sastati u Indiji u decembru, ima mogućnost potpuno preispitati odluku“- navodi se u saopćenju Ansa
Datum i vrijeme objave: 15.11.2025 – 05:13 sati





