Recept za savršenu focacciu
Napraviti focacciu može svatko, samo ćete morati izdvojiti nešto više vremena – za dizanje tijesta trebat će vam cijela noć, pa ga morate zamijesiti dan ranije. Spora fermentacija preko noći daje tijestu predivnu prozračnost, laganu teksturu i bogatu aromu, dok maslinovo ulje i hrskava korica čine svaki zalogaj neodoljivim.
Sastojci
400 g brašna
320 g vode sobne temperature
žličica suhog kvasca
žličica meda
maslinovo ulje
žličica soli
@figsolivess Overnight Focaccia. Ingredients: * 400g flour * 320g room temperature water * 1 tsp instant dry yeast * 1 tsp honey * A drizzle of olive oil * 1 tsp salt Instructions: ➡️ In a large bowl, combine water, instant yeast, honey and olive oil. Then add the flour and salt, mixing well until a sticky dough forms. Cover and let rest for 30 minutes. ➡️ Begin the stretch and fold method. Perform this 2 times, allowing the dough to rest for 30 minutes between each fold. ➡️ Execute a coil fold and let rest for 30 minutes. ➡️ Perform a final coil fold and refrigerate overnight. ➡️The next day, remove the dough from the refrigerator and transfer it to an oiled, non-stick baking pan. Preheat the oven to 200°C. Let the dough rise until doubled in size, which may take up to 4 hours. ➡️ Drizzle generously with olive oil dimple with fingers and add your desired toppings. ➡️ Bake for 20 to 25 minutes, or until golden brown. Enjoy! 😊 #focaccia #breadrecipe #bread #recettefocaccia #recettefacile #focacciarecipe #italianfood #focacciabread ♬ SABOR A MI (Versión Piano) – Alexis González
Priprema
U veliku zdjelu stavite vodu, instant kvasac, med i žlicu maslinovog ulja. Dodajte brašno i sol, pa promiješaj dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto. Pokrijte i ostavite da se duže 30-ak minuta. Promijesite tijesto prvi put metodom “istezanja i preklapanja” kao u videu, pa ponovno ostavite 30 minuta i ponovite još jednom.
Još jednom ga promijesite, ali ovaj puta tako da tijesto preklopite kao da želite napraviti rolu i ponovno pustite da stoji 30 minuta. Ovo ponovite još jednom, pa onda ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Sljedeći dan izvadite tijesto iz hladnjaka i prebacite ga u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Pustite tijesto da stoji na sobnoj temperaturi još tri do četiri sata. Zagrijte pećnicu na 200°C, tijesto prelijte maslinovim uljem te napravite rupice prstima. Po želi, možete dodati povrće, a sjajne ideje za ukrašavanje focaccie pronaći ćete na linku. Pecite 20-25 minuta, dok kruh ne dobije zlatno-smeđu boju. Dobar tek!
FOTO: Pinterest





