Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

TIMES.BA: Intervju s Damirom Bulčevićem (NiP) – “SDA je već davno ispričana priča”

0

Redakcija portala “TIMES.BA” nakon svih turebulencija u Brčko distriktu BiH odnosno nakon smjene stare vlasti u Brčko distriktu BiH što je rezultiralo izbacivanjem SDA u opoziciju a ulaskom Naroda i Pravde-NiP u Vlast obavila je intervju sa predsjednikom brčanske političke stranke NAROD I PRAVDA – NiP gospodinom Damirom Bulčevićem, mladim čoivjekom za kog mnogi brčaci kažu da je najzaslužniji za smjenu bivšeg gradonačelnika i trenutnog predsjednika brčanske SDA.

Gosp. Bulčeviću vlast u Brčko distriktu BiH se promjenila, odnosno došlo je do prekompozicije unutar bošnjačkog (probosanskog!?!) bloka, kako to komentarišete?

SDA je izgubila koalicijski kapacitet i parlamentarnu većinu. Stranke koje su do sada djelovale opoziciono, to su SBB i NiP ulaze u vlast u BD BiH. Sudeći prema do sadašnjem djelovanju i informacijama, možemo reći da SDP i SBiH suštinski nisu učestvovali u vlasti jer nisu bili pitani za kreiranje politika u Brčkom u protekle dvije godine. Razlog tome bilo je nepostojanje korektne i iskrene saradnje među koalicionim partnerima i moralo je doći do nove koalicije s više povjerenja. Izjave iz SDA dokazuju ovu tvrdnju, jer oni kažu da su u sve nosili sami, a da su drugi „sjedili u foajeu Doma Kulture“, kao i izjave iz SDP i SBiH da ih SDA nije informisala o bilo čemu – zaključak je očit, da je uže rukovodstvo SDA samo donosilo većinu odluka u protekle dvije godine.

Novi probosanski blok ima oko 30% više glasova od opozicije, sastavljen je od četiri politička subjekta i romske nacionalne manjine koju predstavlja Mejra Šećić. A što se tiče kontinuiranih spinova SDA da se nešto u Brčkom radi na štetu Bošnjaka, ovaj put samo bih njima kratko odgovorio: Bošnjaka je zamjenio Bošnjak, a i na drugim pozicijama na kojima su do sad bili postavljeni Bošnjaci doći će novi Bošnjaci. Kad su već toliko zabrinuti za etničku zastupljenost.

Da li će heterogenost probosanskog boloka biti otežavajuća za funkcionisanje vlasti u Brčkom?

Ne mislim da hoće, heterogenost koalicionih blokova je dugo prisutna u BiH i nikada nije bila ključni faktor i kriteriji hoće li neka vlada biti uspješna ili ne. Heterogenost može biti i prednost, istina je da se više vremena troši na dogovaranje, ali rješenja na kraju budu kvalitenija. Recimo u Brčkom trenutno u bloku srpskih stranaka u Skupštini BDBiH zastupljeno je pet stranaka, čini mi se, i taj blok funkcioniše bez problema. Pa i prethodni bošnjački blok je bio sastavljen od tri politička subjekta i turske nacionalne manjine. Ono što pospješuje rad jedne vlada bez obzira koliko je stranaka činilo jeste usaglašen program, dakle programska koalicija. NiP je to već sa svojim koalicionim partnerima demonstrirao u praksi na drugim nivoima, vjerujem da ćemo takav koncept uspješno uspostaviti i u Brčkom.

Pred vama je period nešto kraći od dvije godine, da li je moguće bilo šta uraditi u tom periodu?

Da nije moguće ne bismo se prihvatali odgovornosti za vladu u naredne dvije godine, već bismo djelovali iz puno lagodnije uloge opozicije. Bilo bi to isplativo za lokalne izbore koji nam dolaze, ali smo svjesni trenutka i neodrživosti postojeće situacije. Mi u naredne dvije godine moramo dobro zasukati rukave, dati svoj maksimum i raditi najbolje što znamo kako bismo popravili ovo jako loše stanje u gotovo svim segmentima uprave i društva općenito. Gdje god zagrebemo, odmah na površinu izlaze problemi koje su prethodnici gurali pod tepih godinama. Od 330 revizorskih preporuka većina se godinama ne realizuje i to prolazi bez bilo kakvog utvrđivanja odgovornosti. Izuzetno je loše izvršenje budžeta za kapitalna ulaganja, što znači da se važni projekti u Brčkom ne rade, iako ima novca. Možemo tako redom sve obuhvatiti, od zdravstva, sporta, privrede, mladih. Svjesni smo dakle da je trenutno politički bolje biti u opoziciji i kritikovati, izaći sa štrajkačima i deklerativno ih podržavati, ali znamo da svaki dan ovakvog stanja tjera ljude iz zemlje. Zato smo se odlučili za ovaj teži put, za popravak lošeg sistema i stanja.  Ukoliko uspijemo u naredne dvije godine unaprijediti stvari makar za 20% u odnosu na dosadašnje, rezultati će itekako biti vidljivi.

Proglašeni ste krivim za falsifikovanje isprave i pravosnažnom presudom izrečena Vam je uslovna kazna zatvora od 30 dana, koja se odlaže na period od godinu dana ako se ne ponovi isto djelo. Otvoreno ste govorili o pozadini tog slučaja u više navrata, imate li danas neki komentar nakon pravosnažnosti presude?

Već sam prethodno govorio da sam često bio predmet političkog progona od strane rukovodstva lokalnog SDA na čelu sa bivšim Gradonačelnikom. Legalista sam i ne želim omalovažiti pravosudne institucije, ali se ne ustručavam otvoreno govoriti o stvarima koje su svima vidljive. Smatram da proces protiv mene ima političku pozadinu i da je iniciran od mojih političkih oponenata. To je očito, jer se odnosi na period kad sam bio u SDA, tačnije na 2018. godinu, a proces je pokrenut 2021. godine, kada je NiP postao parlamentarna stranka i prijetnja režimu u Brčkom. Optužen sam za falsifikovanje isprave, a zapravo je riječ o izjavi koja se punjava prilikom konkurisanja na posao, u kojoj se traži da se navede da li ste član upravnih odbora mjesnih zajednica ili odbora političkih stranaka. Podnio sam ostavku na vrijeme, ali sud to nije uvažio kao dokaz i epilog je ovakav kakav jeste. Sam sudija u prvostepenom postupku, u svom završnom izlaganju konstatovao je da ovakvih slučajeva u Brčkom ima na desetine, možda i stotine, ali da se samo meni sudi. I ja sam o tim slučajevima javno govorio. U sudskom procesu svjedoci su bili, a moguće i kreatori ove anonimne prijave – članovi lokalnog rukovodstva SDA, na čelu sa bivšim gradonačelnikom. Ako im je cilj bio da sruše moj politički kredibilitet i da me pokušaju zastrašiti u mom političkom djelovanju, mislim da nisu uspjeli niti u jednom, a vrijeme će pokazati. Ja ću nastaviti kao i do sada ukazivati na korupciju, nepotizam i loše dijelove pravosudnog sistema koje ne reaguje na mnogobrojne koruptivne radnje koje se svakodnevno dešavaju na očigled kompletne javnosti.

Iz SDA Vas vide kao glavnog krivca za rušenje vlasti u Brčkom?

Volio bih da mogu izbjeći da komentarišem bilo šta vezano za SDA, jer su već ispričana priča, svima poznata. U posljednjih nekoliko godina toliko toga su mi pripisali, izmislili, spinovali, montirali sudske i političke procese, da zaista ne mogu shvatit zbog čega sam im baš ja stalna meta. Prikazuju javnosti kao da imam nadnaravne sposobnosti. Pa evo i sada u kontekstu smjene vlasti u Brčkom. U svakom demokratskom sistemu vlasti u kojem se izgubi većina koja vas podržava u skupštini, to normalno vodi tome da gubite vlast. Tako se desilo i u Brčkom. Tačno je da sam koordinirao, uvezivao i dogovarao da probosanski blok ostane zajedno i da imamo podršku i političkih stranaka iz srpskog i hrvatskog bloka, kao što je to ranije radila i SDA. Tačno je i to da sam u svakom momentu imao podršku rukovodstva Naroda i Pravde Bosne i Hercegovine koje je već odavno prepoznalo i pokazalo da je Brčko distrikt BiH od posebnog značaja za funkcionisanje i stabilnost cijele države. 

Probosanski blok također ocrtava i koaliciju sa državnog nivoa, a znamo da nas čekaju značajni infrstrukturni projekti bitni za Brčko distrikt BiH i za državu BiH kao što je most na rijeci Savi, autoput Srajevo – Beograd i Banja – Luka Beograd, zatim brza cesta Tuzla – Orašje, elektrifikacija željeznice Tuzla Brčko i td. Bosni i Hercegovni trebaju nove politike koje nas trebaju dovesti u društvo najboljih, a to su NATO i EU, a ne retrogradne politike koje nas vraćaju stalno nazad i vežu za neke totalitarne režime, i zbog kojih postajemo zemlja staraca iz koje ljudi bježe.

Kako ocjenjujete početak rada nove vlasti?

Nova vlast počela se razlikovati od prethodne od samog svog imenovanja, koje je urađeno u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH. Nova vlast će biti programska, s tačno definisanim principima rada, prioritetima i ciljevima. Krenula je odmah u rješavanje nagomilanih problema iskazanih kroz štrajkove u zdravstvu i obrazovanju, a u izradi je novi pravičan Zakon o platama itd. Nije ni čudo da se dešavaju ove pobune, nažalost stara Vlada Brčko distrikta BiH je vjerovatno jedina vlada u svijetu koja nije uradila niti jedan program pomoći s ciljem ublažavanja posljedica inflacije. Inflacija je pojela oko 30% svih plata, narod teško živi, dolazi do enormnog poskupljenja svega. Nova struktura već je započela proces oko rebalansa Budžeta kroz koji moramo pomoći svakom građaninu Brčko da lakše živi u ovom teškom periodu. Gradonačelnik daje svoj maksimum, svjedočim da radi po 16 sati dnevno, i vikendima, jer je zatekao katarstrofalno stanje. Svi moramo biti svjesni činjenice da preko noći ne možemo rješiti sve probleme, ali možemo dati sve od sebe.

U Vladi Brčko distrikta BiH Narod i Pravda je dobila Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove?

U skladu s postignutim dogovorom tokom pregovora, NiP preuzima odgovornost za rad Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove, potpuno svjesni da je to jedno od najtežih odjeljenja u Vladi Brčko distrikta BiH. Novog šefa ću odmah zamoliti da bez odlaganja uradi reviziju rada, planova i rješenja koji su se crtali u tom Odjelu u zadnjih nekoliko godina. Taj odjel treba da pokaže viziju jednog novog vremena, gdje će Brčko distrikt BiH biti pozicionirano tako da bude mjesto spajanja i čvorište različitih političkih i ekonomskih projekata, a paralelno mora biti garancija za kvalitetan, pavedan i pošten život svim svojim građanima i onima koji u njega dolaze. 

Šta očekujete od nove vlasti?

Očekujem da bude pravedna i poštena, da ima senzibilitet prema građanima, da ih u osiguravanju prava ne razdvaja po etničkoj ili nekoj drugoj pripadnosti.  Očekujem da pokaže istrajnost u borbi protiv korupcije, reformama u administraciji, kapitalnim ulaganjima, reformi zdravstva i td. Nije normalno da najveća investicija u zdravstvu od cca 3,5 miliona KM bude usmjerena za administrativni centar u kojem će sjediti direktor JZU i administracija, koja će ako se ovakav trend nastavi postati brojnija od medicinskog kadra. Uz to nemamo rendgen-aparata, stropovi na pedijatriji gdje naša djeca leže urušavaju se, o magnetnoj rezonanci da ne pričam, 

U toku su štrajkovi zdravstvenih radnika u Brčkom a menadžment JZU, koji je najodgovorniji za loše stanje u zdravstvu, šuti i pokušava prebaciti odgovornost novoj Vladi. Takvoj političkoj manipulaciji ćemo se najoštrije suprostaviti. U borbi protiv korupcije skoro da ništa nije urađeno u protekle dvije godine. Sjetit ćete se prodaje zemljišta bivše fabrike Izbor, poslovne inicijativa HeeZ Aluminij, sporne nabavke industrijskog kiseonika umjesto medicinskog, za šta imamo i javno priznanje direktora JZU, zatim svjesnog odugovlačenja procesa javnih nabavki i medicinske opreme, očigledno radi dogovorne ekonomije sa favorizovanim dobavljačima po principu „ja tebi ti meni“. Zdravstvo će biti u oštrom fokusu i nove Vlade i Naroda i Pravde. 

Moramo popraviti stanje u sportu, kulturi, rekreaciji. Jedina smo sredina u svijetu u kojoj je zabranjen lov trinaest godina, mora postojati način da se dođe do rješenja i za taj problem. Moramo kreirati nove socijalne programe koji će pomoći svim stanovnicima Brčko distrikta BiH, a posebno licima u socijalnoj potrebi da prebrode ovaj težak period pred nama, moramo naći način da teret poskupljenja struje ne snose građani, te da uvedemo nove jednokratne pomoći radi prevazilaženja negativnih efekata inflacije. Podsjećanja radi, NiP Brčko je u nekoliko navrata predlagao antistagflacijski plan, antiinflacioni plan, prijedlog zakona o sprečavanju negativnih efekata inflacije, nažalost nismo imali podršku bivše vlasti, kao i socijalni paket mjera u iznosu od 11 miliona KM. Uvjereni smo da je bilo dovoljno prostora u prošlim budžetima za ove namjene i sigurni smo da bi efekti te pomoći uveliko osjetili svi građani – ali nije bilo političke volje. Sada vjerujem da političke volje ima, a nova vlast mora pokazati tu novu politiku i jasnu razliku od prethodnika.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version