Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

TUŽILAŠTVO BD BIH PODBACILO: Je li Osnovni Sud odbio potvrdu optužnice u predmetu “SISTEM“ protiv Dedeića,Ilića,Delića i Mustaifća!?

0

Iako je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u Četvrtak 30.03.2023. godine podiglo optužnicu u predmetu „SISTEM“ usmjerenu protiv Ismeta Dedeića direktora zavoda za planiranje, projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH, zatim Ante Ilića zamjenika direktora kao i Bojana Delića i Azura Mustafića, te istu dostavilo Osnovnom sudu na potvrdu optužnice.

No kako stvari stoje nakon našeg prethodnog teksta o kafama u centru Brčkog pojedinih sudija s prvooptuženim Ismetom Dedeićem u vremenu kada je sudu već dostavljena optužnica na potvrdu, izgleda da od potvrde optužnice nema ništa.

S obzirom da je prošao duži vremenski period otkako se optužnica kiseli u sudu izgleda da je Sud vjerovatno neće ni potvrditi već će je vratiti nazad Tužilaštvu koje je očito podbacilo pisanjem slabe optužnice i nekih vjerovatno nejasnoća bez pojašnjena i obrazloženja.

Slučajno ili namjerno kako god da bilo tužilac Pavo Radoš je očigledno zajedno sa Tužilaštvom narodno rečeno zaglavio između dvije vatre odnosno Policije, Osnovnog suda i građana Brčko distrikta BiH.

Sam protek vremena ukazuje da Osnovni Sud Brčko distrikta BiH nije odma potvrdio optužnicu te da sigurno postupajući Tužilac nije uradilo nešto dobro u svom predhodnom postupku. Jer prema svemu sudeći  što je do sad bila praksa ukoliko su dokazi ili činjenice ukazivale na neku ozbiljniju sumnju u predmetu „SISTEM“ sam sud bi potvrdu završio sigurno u kraćem roku kao i uvijek uradi.

No po nezvaničnim informacijama koje posjedujemo putem više izvora optužnica u predmetu „SISTEM“ gotovo sigurno neće biti potvrđena, kako smo i naglasili u telkstu zbog propusta postupajućeg tužioca Pave Radoša. Bez obzira na to što se radilo o hitnom predmetu koji se otezao duže od godinu dana, a pogotovo što se u samom procesu pominjao i pritvor za optužene.

Iako je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH na čelu sa javnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem slobodno možemo reći u tihom hladnom ratu s Policijom Brčko distrikta BiH jer je Javni Tužilac Zekerija Mujkanović nedavno slobodno možemo reći za nerad Tužilaštva Brčko distrikta BiH vruć krompir prebacio u ruke Policije Brčko distrikta BiH kazavši karikirano da Policija BD BIH ne radi dovoljno svoj posao jer ne obavještava dovoljno Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

No također se vidjela neugodna situacija između Policije i Tužilaštva na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH kada je došlo do prepucavanja Tužilaštva i policije Brčko distrikta BiH.

Slobodno se može zaključiti da su Tužilaštvo i javni tužailac Mujkanović više bili koncentrisani da se napravi što veći pritisak na tužiteljicu Dajanu Jovanović nego na predmete poput predmeta „SISTEM“ i sl. kako bi se tim pritiskom pokrenuo disciplinski postupak protiv tužiteljice Jovnović. Cilj ovoga procesa i poteza kako saznajemo je osveta javnog tužioca Mujkanovića i pokušaj da se tužiteljica Jovanović izoluje od tužilaštva jer je u ranijem periodu otkrila u aferi „prevoz učenika“ gdje je Javni tužižilac Zekerija Mujkanović u pesretnutom telefonsokm razgovoru Policije BD BIH obavjestio jednog od zastupnika u skupštini BD BIH da se tadašnji šef obrazovanja iz tog perioda odnosno Esed Kadrić (SDA) pripazi, jer je pod mjerama Policije što znači da ga prisluškuju.

Upravo iz razloga što je tužiteljica u Dajana Jovanović pokrenula taj proces protiv Mujkanovića sada je kako saznajemo ista pod mobingom visoko pozicioniranih ljudi Tužilaštva Brčko distrikta BiH koji na sve načine pokušavaju da je udalje iz službe kako im nebi više mogla stati na put te da ih ne ometa u njihovim narodno rečeno šemama i planovima.

Slobodno se može zaključiti da se Javni tužilac Zekerija Mujkanović više bavi tužiteljicom Dajanom Jovanović nego sa roblemima visoke korupcije u Brčko distriktu BiH a što najbolje kao primjer ukazuje na to upravo predmet “SISTEM”.

Bilo kako bilo kao i do sada slobodno možemo reći da je gospodin Ismet Dedeić ponovo po ko zna koji put izdominirao kao individua jača od politike,Policije, Tužilaštva i ostalih institucija.

Očigledno je da je škola druga Titta  bila daleko naprednija od ovih danas što se i vidi po svim rezultatima.

Gospodin Ismet Dedeić itekako zaslužuje da mu Vlada i institucije Brčko distrikta BiH dodjele značku Šerifa grada odnosno Šerifa Brčko distrikta BiH…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version