Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

UZ POMOĆ SISTEMA: Bokser Mensur Peljto za 20.000 KM prevario vlasnika ugašene Agencije koji 22 godine čeka pravdu!

0

„Sve je počelo tako što su u julu 2000. u moju Agenciju došli menadžer meča Bojan Zec Filipović u društvu sportiste Mensura Peljte, s molbom da im obezbjedimo četiri avionske karte za borce iz Amerike koji trebaju doći na meč na jezeru Modrac. U gotovo nemogućem roku uspjeli smo pronaći te četiri karte, a cijena je bila 20.011 KM, i tada kreće košmar“, svjedoči Nikolić za Inforadar

Istraživački tim Inforadara

Za bivšeg bh. boksera Mensura Peljtu javnost je posljednji put čula nakon proših lokalnih izbora kada je kao nezavisni kandidat za Skupštinu Brčko distrikta iz reda nacionalnih manjina tvrdio da mu je pokradeno najmanje 250 glasova, zbog čega, kako je tada izjavio, nije prešao izborni prag.

Ubrzo nakon toga ponovo se oženio (u Brčkom) i priredio pompezno vjenčanje gdje se vozio helikopterom, kočijama, konjima.

Foto; Mensur Peljto na vječanju

Peljto je inače poznat kao ljubitelj boksa i borilačkih vještina ali i donacija i sponzorstava za bokserske spektakle poput Sarajevo Fight Night 5. Široj javnosti je, međutim, nepoznato da je Peljto sklon i malverzacijama i prevarama kao u slučaju agencije Globus Travel Services d.o.o., kojoj bez obzira na mnoštvo sudskih presuda na svim nivoima, čak i pravosnažnupune 22 godine duguje novac za avionske karte iz Amerike zbog čega je Agencija propala.

Vlasnik Agencije, Sarajlija Zvonimir Nikolić, preko noći je ostao na ulici, bez sredstava za život, čemu je nesebično kumovala i pravna država svojim nečinjenjem i dvodecenijskim opstruiranjem pravosnažne presude.

„Sve je počelo tako što su u julu 2000. godine u ‘Agenciju Globus Travel Services’ došli izvršni menadžer meča Bojan Zec Filipović u društvu sportiste Mensura Peljte, sa molbom da im obezbjedimo četiri avionske karte za borce iz Amerike koji trebaju doći na organizovani meč na jezeru Modrac kraj Tuzle. U gotovo nemogućem roku uspjeli smo pronaći te četiri karte, jer smo bili ograničeni vremenom, a cijena je bila 20.011 KM. Kao zalog da će sutra donijeti novac ostavili su nam ispečaćenu čekovnu knjižicu KickBoxing saveza BiH i blok također ispečaćenih i potpisanih bariranih čekova navedenog saveza“, priča za naš portal Nikolić.

Foto: Zvonimir Nikolić

Od tog trenutka počinje svojevrsni košmar za Nikolića jer posuđeni novac niti su ikada više uspjeli vidjeti, niti su se Peljto i ljudi iz njegovog tima javljali na telefonske pozive te su u oktobru 2000. iz Agencije bili primorani da pokrenu postupak na Sudu u svrhu naplate duga. Vrlo je indikativno bilo već tada da, uprkos usmenom priznanju Mensura Peljte na prvom ročištu, sutkinja Željka Krmek, koja je vodila postupak, nije donijela presudu u korist Agencije, nego je odgodila ročište. Nakon toga više od četiri godine na ročištima se nisu pojavljivali ili Peljto ili njegov advokat, a kada bi se pojavili negirali su da je meč uopšte održan.

Međutim, jedan od ključnih dokaza da je meč održan objavljen je na zvaničnoj stranici Svjetske bokserske organizacije. U međuvremenu zbog loše prodaje ulaznica organizatori su tražili donacije od Kantona, Američke ambasade i drugih. Upravo su u tim molbama priznali da su dužni Agenciji Globus Travel Services za avionske karte.

Sutkinja Krmek je bezrazložno razvlačila u beskonačnost cijeli proces, tolerišući ponašanje Peljte i advokata i nedolazak na zakazana ročišta. Nikolić je u više navrata tražio uvid u spis s prvog ročišta, na kojem je pismeno priznanje tužene strane, ali je odbijen. Nakon pet godina, 2005., oštećeni su tražili zamjenu sutkinje koja je svo to vrijeme Peljtinog neodazivanja na ročišta imala očiti dokaz o adresi tuženog, odnosno Rješenja o registraciji Kick-boxing saveza BiH od 11.3.1998. Samo Rješenje je dokaz da je Savez registrovan na Ilidži u Ulici Jahijela Fincija, te da ga zastupa zastupa bokser Mensur Peljto.

Foto: Faksimil Rješenja o registraciji iz 1998. godine

Nova sutkinja Maida Bikić u februaru 2005. godine donosi presudu u korist agencije Globus Travel Services, sa pripadajućim zateznim kamatama i sudskim troškovima, koje je morao platiti tuženi.

Foto: Faksimil presude u korist Nikolića iz 2005.

U martu 2005. Peljto je uputio žalbu Kantonalnom sudu koji je godinu kasnije potvrdio presuduv Opštinskog suda u Sarajevu i odbacio žalbu kao neosnovanu.

Foto: Presuda o odbijanju Peljtine žalbe

Međutim, slijedi novi zaplet. Vlasnik Agencije Zvonimir Nikolić je saznao da je u Kantonalni Sud došla prazna koverta, bez presude, jer je neko očito namjerno izbacio sadržaj. Zbog toga je izgubio još pola godine u dokazivanju, što je potvrdila i sutkinja Bikić u svom dopisu. Naš portal je tražio komentar od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu iz kojeg su nam odgovorili kako ne mogu odgovoriti na naša pitanja:

„U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da na osnovu podataka navedenih u upitu ne možemo izvršiti provjeru kroz CMS bazu podatka i utvrditi konkretan predmet na koji se odnosi upit, u kojem je postupao ovaj sud, te stoga ne možemo odgovoriti na Vaš upit.“

Dakle, iz Opštinskog Suda je na Kantonalni Sud nakon šest mjeseci došla prazna koverta, bez presude. Nikolić je čekao novih šest mjeseci da na Kantonalni sud dođe prava koverta sa presudom, nakon koje se predmet mogao slati na izvršenje. Presuda je tako postala pravosnažna, ali se njeno izvršenje pretvorilo u novu agoniju.

Naime, dva dana prije nego je uputio žalbu Kantonalnom sudu, Peljto je 20. marta 2006. napustio prostorije Saveza u Ulici Jahijela Fincija na Ilidži, gdje je Savez bio i registrovan (u Federalnom ministarstvu pravde). To dokazuje i potvrda ovog Ministarstva da Savez nije nikada ugašen niti brisan iz Registra udruženja građana koja se vode u Federalnom ministarstvu pravde.

Prema bh. zakonu, samo jedan sport može biti registrovan u samo jedan savez. Tako je Peljto svoj Savez udružio sa Savezom u Bihaću, što dokazuju Odluke Skupštine KickBoxing saveza iz januara 2004. kojom se udružuju dva saveza u jedinstveni. Jedan od ta dva saveza je i KickBoxing savez Mensura Peljte što dokazuje i izvještaj o računima pravne osobe izdate od strane Centralne banke BiH.

Foto: Odluka o udruživanju dva saveza

„U međuvremenu sam poslao dopis i Ministarstvu pravde BiH i dobio odgovor od pomoćnika ministra Džemaludina Mutapčića da je zakon na mojoj strani, da imam izvršne presude i da će po članu IV.C.1.2. Ustava Federacije BiH svi organi vlasti izvršavati i pomagati izvršenju presuda i rješenja svih sudova navedenih u ovom Ustavu“, priča Nikolić.

No, umjesto izvršenja presude, državna administracija se potrudila da bukvalno sakrije ovaj Savez i spriječi njeno izvršenje. Naime, 28. juna 2006. Nikolić je uputio dopis Ministarstvu pravde BiH za dostavu podataka vezanih za izvršenje presude. Umjesto podataka o Peljtinom Savezu, pomoćnica ministra Sadeta Škaljić odgovara da takav savez ne postoji, te da nije registrovan u ovom Ministarstvu.

Foto: Odgovor iz kojeg se vidi na koji način je “sakriven” Peljtin Savez

U međuvremenu je Vlada Federacije objavila na internetu uplate za saveze, medju kojima je i KickBoxing savez BiH, a uplate se tiču samo 2005. godine. Tako je ovaj Savez od Vlade Federacije dobio ukupno 35.000 KM, i to u dva navrata po 10.000 i jednom 15.000 KM.

Uplatnice
Uplatnice
Uplatnice

Savez koji se udružio s Peljtinim su registrovali kao KickBoxing savez u Bosni i Hercegovini. Iako niti jedan savez ne postoji sa nazivom U Bosni i Hercegovini”, sasvim je jasno da je namjera bila vršenja malverzacija dodatkom slova pri registraciji te da se na taj način sakrije Peljtin savez koji nikada nije ugašen. Nakon što je potvrđeno na osnovu Memoranduma i potpisa da je to savez s kojim se udružio Mensur Peljto, advokat je 31. jula 2006. pristupio izvršenju presude. Predmet je poslan na Opštinski Sud u Bihaću sa namjerom izvršenja sudske presude.

U međuvremenu Peljtin Savez sa Ilidže, iako zvanično ne postoji (jer se udružio s novim Savezom) uputio je žalbu Vrhovnom Sudu Federacije koji ju je 23. maja 2006. odbacio i potvrdio odluku Opštinskog i Kantonalnog Suda u Sarajevu.

Slijedi novi momenat; naime, iz Suda u Bihaću su na zahtjev o izvršenju odgovorili kako nema Peljtinog Saveza na adresi Luke bb u Bihaću, iako je na toj adresi i registrovan i na toj adresi mu se vodi račun kod Raiffeisen Banke.

Nakon višegodošnje agonije, Nikolić ne odustaje. Opštinskom sudu u Bihaću je poslana Urgencija za izvšenje presude na koju nikada nije dobio odgovor.

„U međuvremenu sam poslao dopis Državnoj upravnoj inspekciji za nesavjestan rad pomoćnice ministra pravde Sadete Škaljić, zbog namjernog izdavanja lažne potvrde i nelegalnog registrovanja saveza. Također, ponovo sam poslao dopis tadašnjem ministru pravde BiH Slobodanu Kovaču sa opisom slučaja, bezrazložno dugim sudskim procesima, sakrivanjem saveza i svemu što sam doživio da nikada ne riješim svoj slučaj. Kao i svaki put do tada, nikada nisam dobio odgovor“, govori za Inforadar Nikolić.

Nakon što je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH ignorisan po svim molbama za ubrzavanje postupka rješenja slučaja, 11. aprila 2014. upućena je apelacija i Ustavnom sudu zbog dužine trajanja postupka izvršenja. Na sjednici održanoj 17. februara 2016. Ustavni sud BiH je Vladi Unsko-sanskog kantona naložio izvršenje presude te isplatu nematerijalne štete u iznosu od 2.700 KM i to po 300 KM za svaku od godina neizvršavanja presude i u svojoj odluci stavio troškove na teret Opštinskog suda u Bihaću.

Foto: Odluka Ustavnog suda BiH

Za tih devet godina na ovom slučaju su se promijenila trojica sudija i niti jedan nije htio ili smio naložiti izvršenje presude. Na sva ova pitanja, iz Općinskog suda u Bihaću Inforadaru je stigao slijedeći odgovor:

„Općinski sud u Bihaću je po prijedlogu tražitelja izvršenja Globus Travel Services doo Sarajevo rješenjem o izvršenju broj:017-0-Ip-06-000446 od 17. aprila 2007. godine odredio izvršenje protiv izvršenika Kick-Boxing Savez BiH radi naplate novčanog potraživanja na novčanim sredstvima – računima izvršenika a na osnovu pravosnažne i izvršne isprave presude Općinskog suda u Sarajevu broj:Ps-196/02-B-I od 25.02.2005. godine.“

Iz ovog odgovora stiče se utisak da su u Sudu u Bihaću uradili sve kako nalaže zakon. Međutim nisu. Sudski nalog su poslali u banku, ali u banci su pronašli račun novog Saveza u Bihaću (s kojim se udužio Peljtin), na kojem, međutim, nije bilo novca.

Da bi apsurd bio potpun, Vlada Federacije redovno uplaćuje novac ovom Savezu koji je registrovan sa „u“. Na uplatama tog slova „u“ nema, jer su transakcije vršene Kickboxing savezu Bosne i Hercegovine bez „u“. Čak i zvanična web stranica je bez spornog „u“. Slovo „u“ je stavljeno samo da bi se registrovao Savez i tako vršile malverzacije. Faktički, novac se uplaćuje na račun na koji nikoi ne za da li pripada novoregistrovanom, ili Savezu koji Peljto nikada nije ugasio, a sud u Bihaću je to morao znati te je zato njihov odgovor u najmanju ruku licemjeran.

Aktuelni predsjednik Kick boxing saveza BiH Muhamed Šabanović za Inforadar ističe da su oni upoznati s ovim malerzacijama i da je Peljto imao meč u profi, a ne u kick boksu, odnosno u drugoj borilačkoj vještini.

„Mišljenja smo da taj privatni Kick boxing savez gospodina Peljte nije u svom Statutu imao član po kojem je imao pravo organizovati taj meč kada je organizovana prevara navedene Agencije. Namjerno je napisano ‘privatni’ Kick boxing savez, jer su starije kolege prepričavale da je gospodin Peljto bio predsjednik nekog saveza, gdje je sam donosio odluke, imao pečat, dokumentaciju i koristio ga po svom, nahođenju“, odgovorio je, uz ostao, Šabanović na pitanja Inforadara.

Foto: Šabaovićev odgovor Inforadaru

Dakle, tokom svih godina trajanja procesa na Opštinskom Sudu Sarajevo, gdje je imao priznanje tuženog Peljte već na prvom ročištu, preko pomaganja institucija sistema u sakrivanju podataka i lažne registracije Saveza te u konačnici do opstruiranja odluke o izvršenju od strane Opštinskog Suda u Bihaću, prošlo je punih devet godina agonije za Nikolića.

U međuvremenu je Agencija propala jer nije imala dovoljno stredstava za rad. Globus je, naime, živio od provizije prodaje avionskih karata koja je iznosila 9% od cijene karte te nije mogao izdržati gubitak od 20.000 KM. Od 2004. godine Agencije je potpuno prestala sa radom.

Inforadar se tokom istraživanja obratio na desetak adresa, između ostalog i na e-mail Peljtinog saveza prije gotovo mjesec, ali on nije odgovorio na naša pitanja.

Jedna od adresa kojoj smo se obratili je i Opštinski sud u Sarajevu, odakle su za naš portal odgovorili:

„Nije moguće utvrditi da li je Agencija ‘Globus Travel Services’, kao tužitelj, po osnovu pravomoćne presude broj Ps 196/02 B-1, u svojstvu tražioca izvršenja, a u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku FBiH, pokrenula izvršni postupak radi naplate potraživanja.“

Prosto je nevjerovatno da glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu ne zna da izvršni postupak i naplata potraživanja ide tek nakon pravosnažne presude Kantonalnog Suda. Nisu odgovorili na naše pitanje zašto je postupak na Općinskom Sudu trajao punih pet godina i nakon priznanja optuženog na prvom ročištu i nepobitnih dokaza, što je ušlo u zapisnik, i zašto je druga sutkinja tek nakon tih pet godina donijela presudu.

Inače, Peljto je sve vrijeme politički aktivan, a nekoliko stranaka je koristilo njegovu popularnost kako bi pridobili glasačko tijelo u Brčko distirktu bez da se raspitaju da li je sve ove godine imao „problema“ sa zakonom. Ono što je indikativno jeste da je 16. decembra prošle godine Novalićeva Vlada Federacije novormiranom Savezu ponovo uplatila donaciju, ovoga puta 19.500 KM sredstava poreskih obveznika, dakle na račun za koji se ne zna je li pripada nikada ugašenom Peljtinom savezu, ili novoformiranom s kojim se Peljtin savez udružio.

Foto: Posljednja donacija Vlade Federacije

Premijer Novalić, kojem se sudi za teški kriminal pred Sudom BiH i koji je nedavno stavljen na američku „crnu listu“, tako uplaćuje novac ne znajući da li sredstva idu Savezu prilikom čije registracije su svjesno rađene malverzacije i nepravilnosti kako bi izbjegli izvršenje presude i plaćanje duga Zvonimiru Nikoliću koji pune 22 godine čeka na pravdu.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version