Sve češće čujemo da se jela mogu pripremiti jednostavno i brzo u modernoj fritezi, tj fritezau Reč je o kućnom aparatu koji radi na principu toplog vazduha koji cirkuliše i greje – “prži” hranu, ali bez ulja. Ranije smo pisali o raznim načinima priprema prženih tikvicaa sada otkrivamo trendi način. Hrana se stavlja u posudu koja je kao fioka u samom aparatu i obrok je brzo gotov, a posudu u kojoj ste pripremili samo operite vodom i stavite u mašinu za pranje sudova. Zgodno, zar ne?
Da biste se bolje upoznali sa novitetima u pripremi hrane, evo jednog zgodnog recepta.
Hrskavi štapići od tikvica
Ovo je odlično predjelo ili meze, a hrskavi štapići od tikvica mogu poslužiti i kao prilog.
Potrebno je:
- 1 tikvica
- kašičica soli
- 2 bjelanjka
- 50 g hljebnih mrvica
- 25 g parmezana
- ½ kašičice aleve paprike
- 1 kašika ulja
priprema:
- Ogulite tikvice i narežite ih na štapiće, kao za pomfrit.
- Posolite i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim upotrijebite papirni ubrus da upije vlagu.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, možete koristiti i žicu.
- U drugoj posudi pomiješajte prezle, parmezan i alevu papriku.
- Umočite štapiće u bjelanjak, pazite da se “uhvate” sa svih strana, pa ih uvaljajte u prezle.
- Stavite štapiće za jelo u posudu friteza– i lagano premazati četkom prethodno umočenom u malo ulja.
- Zatvorite pleh i “pržite” 8 minuta na 200 stepeni Celzijusa.
Lepo rasporedite štapiće na rukolu i poslužite uz humus ili omiljeni sos.





